Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az érintés biztonsága

Végre itt az ősz, kezdünk „visszatérni az életbe”. És a városba. Itt az ideje kipróbálni az újonnan nyílt helyeket – kávézókat, éttermeket, street food büféket. Az új helyek mellett egy másik újdonságot is tartogat az ősz: az egy érintéses mobilfizetést. Úgyhogy telefont a hónunk alá kapjuk, és már indulhatunk is egy jó kis őszi gasztrotúrára. Elég laza, hogy a nyári fesztiválokon megszokott könnyedséggel fizethetünk egy körúti lattéért is – azaz egy érintéssel, de már a telefonunkkal. A latte – úgy véljük -, elég energiát ad majd, hogy végigjárjuk és meggusztáljuk a frissen nyílt éttermeket is, ugyanis sorolni is alig győzzük őket: Dear Budapest? Beef Heaven? Fáma? Nem könnyű választani.

Miután sikerült dönteni, felkapjuk a kabátunkat, a laptopot, nagyvárosi hátizsákunkat, hátrahagyjuk a szeretett körúti kávézót, és belevetjük magunkat az őszi napsütésbe. Útban a kiválasztott étterembe mégis furcsa érzés fogott el minket, mintha valami hiányozna. Ez a különös érzés egy másodpercig se tart, hamar beugrik, mi a helyzet: a mobil bizony ott maradt a kávézóban, ahol legutóbb fizettünk vele.

Pillanatok alatt meg is feledkezünk mindenről: a korgó gyomorról és az étteremről! Rohanunk vissza oda, ahol nemrég még önfeledten kortyoltuk a lattét, útközben azon agyalva azon, hogyan is hagyhattuk ott a telefonunkat.

Szerencsére feloldás nélkül senki nem tudja használni a készülékünket fizetésre sem,

ráadásul a fizikai kártya továbbra is nálunk van: ezt akkor is használhatjuk, ha a banknál esetleg le kell tiltani a telefonba digitalizált virtuális kártyát. Pénz nélkül biztosan nem maradunk. Ráadásul, ha 5000 Ft fölött vásárolunk, akkor azt PIN kóddal jóvá kell hagyni. Mindemellett érdemes minél jobban testre szabni a lehetőségeket, a saját igényeink szerint: azt is beállíthatjuk például a bankkártyánkhoz kapcsolódóan, hogy mennyi legyen a napi költési limit.

A pénzünket tehát mindenképpen biztonságban tudjuk. Na, de mi lesz a telefonnal? Mindenesetre szerencse, hogy pár perc alatt feltűnt a hiánya. Ez az előnye annak, hogy állandóan kézben tartjuk, ugyebár. Szabályos elvonási tüneteket tapasztalunk perceken belül, és ezzel nem vagyunk egyedül:

felmérés bizonyítja, hogy az ember hiába hagyja el a pénztárcáját, szinte észre sem veszi, míg a telefon bezzeg percek után hiányozni kezd.

Szerencsére ekkorra már épp visszaérünk a kávézóba. Ahol kiderül, hogy a telefon… na, hát az pontosan ugyanott van, ahol hagytuk. A nagy ijedtségre persze jól megéheztünk, jöhet a megérdemelt vacsora. Irány tehát az az új fancy étterem! De az biztos, hogy ott is érintéssel fizetünk.

 

Néha kedvesnek kell lenned magadhoz egy vereség után.