Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A kihívást jelentő munkákat szeretjük

Hogyan lesz egy fuvaros vállalkozásból a hazai építőanyag-piac legerősebb cégcsoportjainak egyike, és egy kamionrajongó kisgyerekből 80 járműves flottát irányító cégvezető? Erős családi háttérrel, a munka iránti rajongással, és olyan hozzáállással, ami nem megúszni, inkább megoldani akarja a kihívásokat – mondja Kiss Ákos, a komplex szolgáltatásokat szállító Épker 2000 – Pilis Logistic cégcsoport ügyvezetője.

Kiss János fuvarosnak jól jött a sváb családjából hozott német nyelvismeret, mikor a rendszerváltás éveiben egyszer kisegítette a Wienerberger téglagyár magyarul nem értő képviselőjét. A hazai viszonyokkal még barátkozó osztrákok megörültek, hogy valaki a némethez és a fuvarozáshoz is ért. Kiss Jánosból a Wienerberger első szerződött szállítója és kereskedője lett. Cége, az 1994-ben alapított Épker 2000 Kft. máig az osztrák gyártó legnagyobb hazai partnere. 2008-ban szintet léptek, és újabb vállalat született, a szintén építőanyag-kereskedő rokonnal, Hofstädter Gáborral közös Pilis Logistic Kft., mely a fuvarozás mellett a raktározást is vállalta. Az Épker-alapító fia, Kiss Ákos 2012-től mint tulajdonos és ügyvezető vezeti a céget, az ő nevéhez fűződik a fuvarozás fejlesztése és a mélyépítés mint plusz szolgáltatás.

Az Épker 2000 – Pilis Logistic cégcsoport az elmúlt öt évben dinamikusan bővült, évi 50–70 százalékos növekedést is produkálva. 2019-ben az Épker 2000 Kft. 2,6 milliárd forintos forgalmat bonyolított, míg a Pilis Logistic Kft. átlépte az 1 milliárdos bevételi küszöböt.

„A járvány ellenére a 2020-as év mérlege is pozitív lesz, 20 százalék körüli növekedéssel” – ad bizakodó előrejelzést Kiss Ákos tulajdonos-ügyvezető, aki 2017 óta mindkét céget irányítja. Ákos nyolc éve az iskolapadból egyenesen a Pilis Logistic résztulajdonosi-ügyvezetői székébe ült át. A vállalkozás már az ő vezetésével vágott bele a fuvarozásba, illetve az út- és mélyépítésbe. Annak idején diákmunkásként már kamiont is vezetett, de a menedzsmentben a Pilis Logistic lett a tanulópálya, ahol a saját kárára hibázhatott. Így amikor eljött az idő az Épker 2000 Kft. átvételére, megvolt a vezetői tapasztalat, megkímélve a cégeket a generációváltás zökkenőitől.

Az Épker 2000 – Pilis Logistic cégcsoport, szimbiózisban a Hofstädter Építőanyag Centrummal, egyszerre építőipari nagy- és kiskereskedő, szállító és kivitelező. Az Épker 2000 a Wienerberger-termékek kereskedelme és fuvarozása mellett több más nagy hazai gyártó meghatározó logisztikai partnere is. A fuvarokat a Pilis Logistic is bonyolítja, az ország legnagyobb darusteherautó-flottájával. A cég a szállításon túl az út- és mélyépítésben is jelentős szereplő, az M0-ás építésétől a családi házak alapozásáig.

„A cégeinkkel komplex és széleskörű szolgáltatást tudunk nyújtani az építkezőknek, a tanácsadással segített építőanyag-beszerzéstől a kiszállításon át a gépi földmunkákig. Nagyberuházásokra méretezett a kapacitásunk, de ugyanolyan fontos a családi építkezők kiszolgálása is” – foglalja össze a cégcsoport működési elvét a cégvezető.

Kiss Ákos büszkesége a családi cégháló harmonikus működése, és az is, hogy ezt a szakma is elfogadja. „Édesapámról a megbízhatóság és a korrekt üzletek jutnak eszébe mindenkinek, és ezt én is kamatoztatni tudtam” – vallja Ákos, aki szerint ezt bizonyítja évtizedes partnerekből álló erős törzsvásárlói körük is.

A két cég megjelenésében a nagy járgányok iránti rajongás le sem tagadható. De a 80 járműves flotta folyamatos fejlesztése is az üzletpolitika része. Ehhez a cégcsoport tőkeerőssége ad biztos hátteret. Ákos szerint ez többről szól, mint imázs és költséghatékonyság. „Ezzel a hozzáállással speciális megrendeléseket is ki tudunk szolgálni. Akár úgy is, hogy a megrendelő igényeihez szerzünk be új eszközöket.”

Kiss János a staféta átadása után sem vonult ki a cégből. „Bizonyos dolgokat kifejezetten szeret a mai napig maga intézni, és nagyon jól jön az ő sok évtizedes tapasztalata” – mondja róla az utód. A családi kötelékeknek fontos szerepe van a napi működésben is, és ez a családiasság a munkaközösségre is igaz: a két vállalat közös, 90 fős csapata évtizedek óta lojális szakemberekből áll.

„Nekünk ez a munka egyben a hobbink is” – mondja Ákos. „Motivál, hogy megoldást találjuk olyan kihívásokra, amit más nem vállal, betöltsünk piaci réseket, akár új beszerzések, átképzések árán, vagy előre gondolkozzunk, hogy mit hoz a jövő az építőanyagok piacán. Azokat a munkákat szeretjük, amik számunkra kihívást jelentenek, de a megrendelőnknek nagy terhet vesznek le a válláról” – összegez a cégvezető.