Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

8 jótanács Carameltől az alkotáshoz

A mai popzenének nincs könnyű feladata. Ha az első 10 másodpercben nem üt egy dal, egyszerűen elkapcsolnak az emberek – mondja Caramel a MesterAkadémia legújabb kurzusában.

 

A folyamatos jelenlétről

“Ez egész életem, a hétköznapjaim ennek vannak alárendelve. Folyamatosan dolgoznak a dalok a fejemben, keringenek, bolyonganak. Mindent ezeken keresztül próbálok megélni az életemben. Mindig ott van párhuzamosan ez a dimenzió. Ezek lehetnek illatok, emlékek, városi jelenetek. Mindent ezen keresztül szemlélek, bármi, ami hat rá, azt próbálom társítani egy dalhoz, elrakom egy dal megfelelő fiókjába.”

A kitartásról

“A legjobb dalszöveg attól lesz a legjobb, hogy nagyon sokat dolgozol vele. A dalszövegírás az egy olyan munka, amiből ha kispórolod az időt akkor az nagy valószínűséggel az olyan is lesz, érezni lehet majd rajta, hogy ez nem lett komolyan véve. (…) Nekem van most egy olyan dalom, amin – ha hiszitek ha nem – dolgozom már három hónapja. ”

A csendről

“A csend az egyik kedvenc dolgom pop-zenében. Amikor hangszerelünk egy dalt vagy írok egy dalt, a csendnek főszerepe van. Egy jól irányzott csend egy ütős refrén előtt, egy jó kiállás, egyszerűen újraindítja az élményt.”

A dal működéséről

“Nem az eszköz írja a dalt, hanem az ember írja a dalt. …. Ha az a dal működik úgy, hogy eljátszod egy zongorán vagy egy gitáron és csak elénekled, az már egy dal. … A hangszerelés, meg ezek a megoldások már egy csak játszótér, egy jutalomjáték. Ahol hozzátehetsz valamit a hatáshoz, de az a lényeg, hogy eljátszod a dalt, és működjön a dal.”

Az egyéniségről

“A muzikalitás, a hangulat, az egyediség sokkal fontosabb annál, mint hogy éppen milyen magas hangon énekel egy énekes. Főleg a mai popzenében egyáltalán nem fontos, hogy valaki bravúros, akrobata mutatványokat végezzen az éneklésében. Legalább ennyire fontos az egyéniséged, hogy megvan-e a saját hangod, saját hangszíned.”

A test energiáiról

“Az egész testünk fontos szerepet játszik az éneklésben, hiszen a testünkkel éneklünk, a hangszálainkkal, a tüdőnkkel, és igenis hasznos dolog ha nem vagyunk lecövekelve, karót nyelve, hanem merjük használni a testünk energiáit.”

A likeokról

“Mindenképp igényeld a visszajelzést, és ne csak a pozitív visszajelzésre vágyj, hanem igenis legyen egy igényed arra, hogy megkapd a negatív, építő szándékú kritikát is. Hidd el, hogy legalább annyira fontos az is, mint a pozitív visszajelzések. Jobb egy összeszedett, jól megfogalmazott, építő szándékú negatív kritika, mint egy méltatlan lájk.”

A vízióról

”A legfontosabb, hogy legyen egy víziód, legyen egy elképzelésed, legyen egy terved. Tök mindegy, hogy az a terv az egy napra, egy hétre, egy hónapra, egy évre, vagy 20 évre szól, az a lényeg, hogy legyen egy víziód. És ha az már megvan, akkor vágj bele és kezdd el!”

 

Disclaimer: Ez a cikk saját ügyben születetett, a MesterAkadémia.hu és a Forbes tulajdonosai azonosak.

 

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”