Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

25 dollárral a zsebében startupot alapított egy 13 éves fiú – történet a 19. századból

Több mint 150 évvel ezelőtt kezdődött Jack Daniel whiskey-jének legendája, amely mára korunk egyik legnagyobb sikertörténete is egyben. Amolyan igazi hollywoodi sikersztori, egy félárva kisfiúról, aki miután elszökött otthonról, egy parókián találta meg a szerencséjét. Pontosabban szerencséjének borostyán színű forrását.

A whiskey világa – szemben a borral, a pálinkával – itthon sokak számára még egy felfedezetlen terület, pedig legalább akkora kultúrája van, mint a fenti italoknak, és legalább annyi, ha nem több, érdekes legenda lengi körül. Például komoly különbség van a whisky és a whiskey között. Ha nem szerepel benne az „e” betű, akkor skót, kanadai, japán és egyéb helyről származó whiskyről beszélünk, míg, ha e-vel írjuk, akkor az ital amerikai vagy ír termék. Utóbbiak közül pedig az egyik legkülönösebb kategória a Tennessee whiskey, pontosabban, a Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, amely a szűrési eljárásban különbözik az átlag bourbontől, és amelynek legendája több mint 150 évvel ezelőtt kezdődött egy lelkész farmján.

Jasper Newton Daniel, akit később mindenki csak Jacknek ismert, mindig is független, határozott személyiség volt. Egészen fiatalon, 6 éves kora körül szökött el otthonról. Némi kalandozás után egy evangélikus lelkész, bizonyos Dan Call farmján telepedett le, akitől elleste a whiskey-főzés művészetét. A sikertörténet akkor kezdődött, amikor a hívők választás elé állították Dant, aki a papi hivatás mellett döntött, és 25 dollárért eladta lepárlóját az akkor 13 éves Jacknek. Az elkövetkező évek a Jack Daniel’s Whiskey népszerűsítésével teltek, Mr. Daniel bejárta a környező városokat, elutazott Alabamába és Nashville-be, majd megvásárolta a területet, ahol a ma is alapanyagként használt kristálytiszta barlangi forrásvíz tör fel, és bejegyeztette a szövetségi kormánynál az első szeszfőzdét. Mára a lepárló területe elérte a 2000 hektárt, ahol többek között kádárüzem és faszénégető is található. Utóbbinak köszönheti a whiskey egyedi ízét, hiszen egy vastag juharfa-faszén rétegen csepegtetik át az italt. Másképp is lehet whiskey-t készíteni, de az nem Jack whiskey-je lenne.

Az elmúlt több mint 150 év alatt mindössze 7 whiskey mestert számláló főzde számos viszontagságot élt át. 1909-ben a szesztilalom miatt leállították a gyártást. Két évvel később pedig az alapító egy szerencsétlen baleset következtében meghalt vérmérgezésben. Művét unokaöccsére, Lem Moltlow-ra hagyta, aki a szesztilalom 1933-as feloldásáig szamarakkal és palackozott forrásvízzel kereskedett. Moltow egy valamihez ragaszkodott csupán, a whiskey csakis úgy készülhetett, ahogy Jack Daniel idején. A Spring Hollow tiszta vize, a cukorjuharfa szene, amellyel az italt lágyítják és a kiégetett fehér tölgyfahordók alapvető összetevői maradtak a gyártási folyamatnak. Ez a hagyomány pedig az elmúlt 150 évben sem tört meg, a mai napig minden egyes üveg italt a lynchburgi lepárlóüzemben készítenek a jól bevált recept szerint.

Lynchburg Lemonade, a Jack Daniel’s egyik legismertebb koktélja

Lychburg Lemonade

40ml Jack Daniel’s

20ml Triple Sec likőr

20ml Citromlé

Feltöltés: limonádé

Elkészítés: az első három összetevőt összerázzuk, majd friss jégre csőpohárba öntjük és a limonádéval feltöltjük.

Dísz: mentalevél, narancshéj

A Jack Daniel’s a mértékletes alkoholfogyasztás híve.

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója