Print

Zölden a zöldben

Atenor
2021. november 01. 6 perc olvasás

Legyen a zöldövezetben, de ne legyen kint a városból. Legyen hangulatos, de ne legyen se zsúfolt, se kihalt. Legyen szép és környezettudatos, de ne legyen megfizethetetlen. Az ilyen és más hasonló elvárásaikkal az újlakás-vásárlók alaposan feladják a leckét az ingatlanfejlesztőknek, vannak azonban köztük olyanok, akik nem futamodnak meg a kihívás elől. Ezen kevesek egyike az Atenor, aminek ősszel debütált első magyarországi lakóingatlan-projektje.

INGATLANFEJLESZTÉS ÚJ MEGKÖZELÍTÉSBEN – HAZAI ÉS EURÓPAI ÉRTÉKEK ÖTVÖZÉSE 

Az Atenor egy százéves cég, a 20. században számos iparágban tevékenykedett, majd 25 évvel ezelőtt gondoltak egy nagyot, azóta pedig kizárólag az ingatlanfejlesztésre fókuszáltak, a többi üzletágukat eladták. „Amikor 2008-ban csatlakoztam a céghez, négy országban volt jelen az Atenor – idézi fel Borbély Zoltán, az Atenor ügyvezetője. – Ekkoriban kezdtük el felvásárolni azokat a telkeket, amelyen ma a Váci Greens áll, ami átadásakor a maga 123 ezer négyzetméterével Budapest legnagyobb, a hazai piacon elsőként 

BREEAM excellence minősítést elnyerő iroda campusa volt. Az Atenor mostanra tíz európai országban aktív, az iroda- és a lakóingatlan-fejlesztések pedig hasonló súllyal esnek latba a nemzetközi portfólióban.”

A Váci Greens sikerét az Aréna Business Campus, a BakerStreet majd a RoseVille irodaprojektek követték. A kereskedelmi ingatlanfejlesztések mellett azonban újabb kihívást keresett az Atenor. „Egyszerre volt álmom és feladatom az, hogy legyen egy zöldövezeti, de budapesti, jó közlekedéssel bíró lakóprojektünk” – árulja el Borbély Zoltán. A XI. kerületben lévő bő nyolchektáros telket az Otthon Centrum Investment Solutions segítségével végül egy banktól vették meg 2021 februárjában, ami után elkezdődhetett a Lake11 projekt tervezési szakasza. „Már az elején úgy gondoltam, hogy ezt a feladatot méretéből fakadóan nem szabad egy építészcégre bízni. Kiírtunk egy nemzetközi építészpályázatot, amire összesen hat iroda adott be terveket. Ezeket átnézve döntöttünk végül úgy, hogy a hatból négy céggel szeretnénk együtt dolgozni” – meséli az ügyvezető. A döntés hátterében az állt, hogy a párhuzamosan dolgozó építészirodák gyorsabbak tudnak lenni, másrészt szerettek volna egymással harmóniában álló, de változatos épület-

egységeket létrehozni. A nem szokványos helyzet a projektben résztvevő tervezőket is új kihívások elé állítja, hiszen korábban egyikük sem dolgozott ilyen kooperációban. Az építészek folyamatosan látják egymás terveit, hiszen a végeredmény nem lehet disszonáns, az eddigi tapasztalatok szerint pedig a helyzet bennük is felkelti az egészséges versenyszellemet.

TÓPARTI VILLAHÁZAK, PARKHÁZAK ÉS PANORÁMA

Már az első vázlattervek előtt egyértelmű volt, hogy nem a beépítési mutatók legmagasabb fokú kihasználása lesz a cél.  „Igyekeztünk megtalálni az egyensúlyt a beépítettség és a zöld területek között, illetve arra is figyeltünk, hogy az épületek mérete ne tegye tönkre a zöldövezeti miliőt – világít rá a háttérre az ügyvezető. – A Lake11 Home & Park épületei a tópart felől indulnak és három sáv telekszélességgel mennek felfelé az enyhe domboldalon. Az intenzitás a vízparttól távolodva nő, azaz a dombon felfelé haladva egyre nagyobb épületekkel találkozunk majd. A dombtetőn lévő épületek magasabb emeleteiről örökpanoráma nyílik majd a budaörsi hegyekre, de a másik oldalon lévő ablakokból sem a szomszédos lakótömböt kell nézniük, hanem a közeli kőérbereki zöld dombokat és a mögötte fekvő Kamaraerdőt, mivel a telek adottságainak köszönhetően átlátnak majd fölötte – hasonlóképpen, mint a színházi nézőtéren. Mindkét lakástípusnak megvan a maga előnye, ezért is szerettünk bele mi magunk is.” Az Atenor emellett a XI. Kerületi Önkormányzattal is szorosan együttműködik a terület fejlesztésében, mostanra pedig kialakítottak egy olyan tervet, ami kereskedelmi, humán, oktatási és más egyéb infrastrukturális elemeket is tartalmaz.

A jelenlegi szabályozás 1300–1350 lakást engedne itt, az Atenor ezzel szemben körülbelül 850-et tervez építeni. Igaz, ezen lakások átlag alapterülete lényegesen nagyobb lesz, mint a budapesti újépítésű projektektől megszokott 45–55 négyzetméter. A Lake11 projekt otthonainak átlag mérete ezt jóval meghaladja, és ugyan megtalálhatók lesznek a kínálatban a közkedvelt kisebb 40–50 négyzetméteres lakások is, de a tervezés során a fejlesztő döntő többségében a különböző méretű családi lakásokra és a különleges, nagy méretű prémium apartmanokra helyezte a hangsúlyt. Az ingatlanfejlesztő kimondottan magas érdeklődést tapasztal eme nagy lakások iránt, aligha véletlenül. „Ha megnézzük a háború előtti lakóépületeket, látjuk, hogy azokban volt mindenfajta lakás a szoba-konyhától az 5–6 szobás nagypolgári lakásokig – idézi fel Borbély Zoltán. – A relatíve nagy méretű lakások igénye mindig megvolt az emberekben, ingatlanfejlesztőként, vagy befektetési vásárlóként ugyanakkor azt is tudjuk, hogy egy kisebb lakást gyorsabban és fajlagosan drágábban lehet eladni, mint egy nagyot. A Lake11 Home & Parkkal egy nem hagyományos vevőkört céloztunk meg, a korai érdeklődők preferenciái pedig megerősítik bennünk azt, hogy jól gondolkodtunk.” 

ZÖLD HITEL

A nagyobb otthon megvalósításában az MNB nemrég bejelentett Zöld Otthon Programja is sok családnak segítségére lehet. Ez akár 70 millió forintos hitelösszeget is kínál akár 25 évre, legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett olyan új lakások vásárlására, melyek a Lake11 Home & Park otthonaihoz hasonlóan megfelelnek az előírt, legalább BB energetikai besorolásnak.