Print

Magyar garázscég forradalmasíthatja a globális fájlmegosztást

Clarabot
2021. szeptember 27. 3 perc olvasás

Tajti László és Mátravölgyi Nándor egy közös munka kapcsán ismerkedtek meg néhány évvel ezelőtt. Mindkettőjüket erősen foglalkoztatta, hogyan lehetne orvosolni azokat az informatikai kihívásokat, amelyekkel a vállalatok jelentős része küzd. Gyorsan kikristályosodott, hogy a globális információcsere további egyszerűsítésére lenne szükség. 2018-ban meg is alapították közös vállalkozásukat, a Clarabot Zrt.-t, majd nekiláttak saját IT-termékük megtervezésének és fejlesztésének.

Küldd át e-mailben?

„Bőven rendelkezünk saját tapasztalattal és piackutatást is végeztünk számos vállalat bevonásával, hogy azonosítsuk a legégetőbb problémákat és igényeket. Rengeteg közös pontot találtunk: például korlátalan méretű fájl írása, illetve olvasása távolról, és a megosztott adatok feletti teljes kontrol” – mondja Tajti László vezérigazgató, társalapító, hozzátéve, hogy kezdettől olyan eszköz létrehozására törekedtek, amit maguk is szívesen használnak.

Bármikor szükség lehet nagyméretű fájlok megosztására, és ilyenkor többnyire még a munkahelyeken is a „Küldd át e-mailben!” kérés hangzik el. Ha pedig rendelkezésre áll fájlmegosztó eszköz, számolni kell az érzékeny adatok biztonságának a kérdésével. „A Clarabot Nano rendszerében korlátlan számú felhasználó oszthat meg egymással korlátlan mennyiségű adatot úgy, hogy az nem tárolódik egy köztes szerveren, és mindez egy kriptográfiailag biztonságos környezetben valósul meg” – emeli ki Tajti László. 

Mi mindenre jó a Nano?

A szolgáltatás fontos előnye a gyorsaság, ami annak köszönhető, hogy az adattovábbítás plug and play megoldással történik, illetve a rendszer automatikusan „gyorsítja” (cacheli) a tartalmak megosztását. Amint a felhasználó bekapcsolja a megosztás funkciót, elérhetővé válnak a saját gépéről a megosztandó adatok a jogosultsággal rendelkező kollégák vagy külső partnerek számára.

Szintén visszatérő probléma a vállalatoknál a különböző számítógépeken tárolt információk keresése. Ha jobban belegondolunk, az interneten elérhető adatok is akkor váltak igazán hasznossá, amikor indexelhetővé, ezáltal kereshetővé tették azokat. A Clarabot Nano pontosan ezt teszi a vállalati gépek meghajtóin tárolt adatokkal. Ezenkívül a rendszer integrált része egy valós idejű üzenetküldő funkció is.

A bármely operációs rendszerrel kompatibilis Nano használata az átlátható kezelőfelületnek köszönhetően nem igényel informatikai tudást. „Elsősorban a költségérzékeny kkv-kra gondoltunk a tervezésnél, de nagyvállalati és lakossági oldalról is komoly érdeklődésre számítunk. Ez a megoldás nagyobb cégeknél kiválóan alkalmas például a rendszergazdák tehermentesítésére és a költségek optimalizálására” – teszi hozzá a vezérigazgató, hangsúlyozva, hogy a Nano a home office problémák megoldásában is segít, illetve hozzájárul a termelékenység növekedéséhez azáltal, hogy leegyszerűsíti az adatcserét és keresést.