Print

Levendula, birkák és nagyapa 45 éves traktora

Molnár Anikó
2021. szeptember 27. 9 perc olvasás

Aix-en-Provence-ban, a délfrancia város szélén sok szabad föld ötven éve sem akadt, hát még ma. Lisa Mazzoni Risso héthektáros gazdasága nem tud terjeszkedni, de így is felveszi a versenyt a híres Valensole fennsík hatalmas levendulamezőivel. A város helyén valaha római katonai tábor működött, akárcsak a mi Aquincumunkban, és a helyi hőforrásokra települt. Aix neve is a latin Aqua (víz) szóból származik, a terület az Anjou-korban, I. Lajos és Károly Róbert idején az Anjouk birtoka volt. Ráadásul a hőforrások ma is működnek, akárcsak Budán.

Lisa annak idején kis jegyzetfüzetbe rajzolgatta ötleteit a leendő üzleteiről.

Nem egyszerűen levendulát akartam termeszteni, hanem olyan földet létrehozni, ami képviseli a nagyapa által felállított értékeket, és jövedelmező is.

A külvárosban járok, hatalmas kőkapun át kis földút vezet a levendulaültetvény felé. Egy fekete keverék pásztorkutya üdvözöl engem és a kutyámat. Szemlátomást jól megértik egymást, én pedig a hívogatóan nagy árnyékot vető fügefa irányába tartok. Lisa is feltűnik, fiatal, nagyon fiatal. Pedig Aix-en-Provence egyik legnagyobb hírű turisztikai attrakciójának alapító-tulajdonosa.

A levendula mindent kibír
Lisa hétévesen nem királykisasszonynak öltözve játszott, hanem a Capital nevű tévéműsort nézte a mesék helyett. „Nem szalasztottam volna el egyetlen adást sem, a kanapén ültem csillogó szemmel, és közben azt terveztem hétévesen, hogy vállalkozó leszek” – meséli ma, 28 évesen. Annak idején kis jegyzetfüzetbe rajzolgatta ötleteit a leendő üzleteiről. Nem is húzta sokáig az időt, huszonhárom évesen már nagyapja üzletét, a Terre Ugót irányította – vagyis Ugo földjét.„Ugo egészen pontosan a mostohanagyapám volt. A háború után Olaszországból, Piemonte tartományból jött Aix-en-Provence-ba, a provence-i régió egykori fővárosába. Akkor vette meg ezt a héthektáros földet. Agglegény volt, se gyereke, se felesége. A földjén akkoriban zöldségeket termesztett. Az apám itt élt a közelben, és a szüleivel gyakran jöttek ide zöldséget vásárolni. Imádott itt lenni, játszani az állatokkal. Ugo egyszer csak azt vette a fejébe, hogy azontúl csak virágokat nevel a zöldségek helyén. Ezzel aztán lassan araszolt a csőd felé, mert ez azért kicsit utópisztikus ötlet volt akkoriban. A kétezres évekig mégiscsak elvegetált valahogy.

„Végül a szüleim megvették tőle a farmot. Ugo hamarosan megbetegedett. A szüleim ápolták, és nagyon közel kerültek egymáshoz. Ugo úgy döntött, hogy örökbe fogadja az apámat.” Lisa friss diplomával a kezében vette át a nagyapa földjét. Noha ingatlangazdálkodást tanult, úgy döntött, inkább mezőgazdasággal és turizmussal foglalkozik. Azt találta ki, hogy Ugo földjét beülteti levendulával. A szülei hiába próbálták jobb belátásra bírni, nem neki való, bizonygatták.

A berber sátorból fantasztikus panoráma nyílik a levendulaföldre.

„Biztos voltam benne, hogy sikerülni fog. A levendula mindent kibír, évtizedekig nem kell újraültetni. Húszéves voltam, és beiratkoztam az agráregyetemre is” – meséli Lisa. Biogazdálkodást akart tanulni. De nem elégedett meg az egyetem nyújtotta tudással, felkereste a biolevendula nagy szakértőjét, Eric Garçint, és tőle is vett órákat.„Felvettem húszezer euró kölcsönt, és belevágtam. Tudtam, hogy működni fog. Nem egyszerűen levendulát akartam termeszteni, hanem olyan földet létrehozni, ami képviseli a nagyapa által felállított értékeket, és jövedelmező is.” Lisa üzleti modellje nem a tömegturizmusra épül. Egyáltalán nem tetszik neki, ami a Terre Ugótól nem messze folyik a nagy levendulaültetvényeken.

Tévúton
Guillome Cromer, a felelősségteljes turizmus francia szervezetének elnöke, aki egyben a kifejezetten a fenntartható turizmus piacán tanácsadást nyújtó ID Tourism élén is áll, egy interjúban arról beszélt, hogy a turizmus szereplői tévúton járnak, amikor egyre többen szeretnének egyre több turistából megélni. „Ez az iparág nagyon különleges helyzetben van. Ha feléli nyersanyagait, mint például a biodiverzitást, a kultúrát, az épített örökséget, egyszerűen nem lesz miért elutaztatni az embereket.”
Hársas Péter, a felelősségteljesturizmus.hu alapítója szerint az utazás nem alanyi jog. Úgy véli, csak annak kellene utaznia, aki ezt felelősségteljesen teszi, szerinte a nem felelősségteljes szempontok alapján szervezett kalandturizmus is sok esetben ártalmas. Péter szerint az all-inclusive nyaralás káros oldalait is több módon lehetne csökkenteni, például ha a szálloda a helyben termelt élelmiszereket szolgálná fel. Bár – teszi hozzá – az, aki ki sem teszi a lábát egy hétig például egy törökországi szállodából, utazhatna akár Békéscsabára is, vonattal.

A tilosban egy szelfiért
A Terre Ugótól északra járunk a Valensole fennsíkon. Nyár közepén itt a hatalmas levendulamezők telis-tele vannak egy-egy jó fotó kedvéért színes ruhákba és kalapokba öltözött látogatókkal. A földek tulajdonosai évek óta hiába küzdenek a turisták áradatával. Az idén nem nézték már tétlenül, hogy naponta több százan vágtatnak át ültetvényeiken, kordonnal kerítették hát körbe a földjüket. Ez önmagában még nem tartott volna vissza sokakat attól, hogy a levendulabokrok közé ugorjon egy jó szelfiért, a rendszeresen járőröző rendőrök segítségével azonban alighanem sikerült jó pár behatolót elriasztani, legalábbis erre utal, hogy feltűnően csökkent a számuk.

A szokásos giccses szuvenírekkel ellentétben minimalista stílusú termékeket készítenek a levendulából.A globális adatok mindenesetre riasztók. A koronavírus-járvány előtt az egyik leggyorsabban növekvő üzletág a turizmus volt a világon. Aztán 2020-ban 74 százalékkal, 381 millióra zuhant a turisták globális száma, de a UNWTO (Turisztikai Világszervezet) szerint 2024-re újra elérheti a 2019-es, 1,5 milliárdos szintet.

Lisa szülei segítségével és négy alkalmazottal működteti a Terre Ugót. Azt tartotta szem előtt, hogy megőrizze a nagyapja által képviselt világot, ne pedig afféle turistaattrakciót hozzon létre. A földjén termett levendulából, amit kézzel-sarlóval vágnak le minden évben, a helyi kézművesek bevonásával a szokásos giccses szuvenírekkel ellentétben rendkívül minimalista stílusú termékeket készítenek. Az üzletben leginkább a skandináv dizájnt idéző levendulás zacskók, illatgyertyák, szappanok, kozmetikumok, illóolajok sorakoznak.

„A kézművesek, akikkel dolgozunk, mind idevalósiak a környékre. A kis boltban kapható szappanok levendula- és rozmaring-illóolajból készülnek. Mindent helyi alapanyagból gyártunk, helyben. A mi előnyünk az, hogy itt vagyunk a város szélén, közel Marseille-hez is, ahova a Dél-Franciaországba látogató turisták többsége érkezik repülővel. Akik idejönnek, elöltenek itt fél napot, piknikeznek, gyerekprogramokat szervezünk nekik, művészeti kiállításokat, apero (kései uzsonna) eseményeket, de vannak esküvők és céges rendezvények is bőven” – mondja Lisa egy óriási berber sátor közepén.Innen fantasztikus panoráma nyílik a levendulaföldre, és ami engem illet, nem is nagyon akarok tovább menni. Itt meséli el Lisa a történetét. A Terre Ugo külföldi látogatói legnagyobbrészt amerikaiak és japánok. A vállalkozás ma nyereséges, árbevétele tavaly elérte a százezer eurót. A hét hektár karbantartása nem kerül sokba – szemben a hatalmas, nyolcvan–száz hektáros levendulaültetvényekkel. Lisa nem használ gépeket a földjén, a nagyapa negyvenöt éves traktorán kívül nincs is más jármű itt. A levendulát birkák tartják karban. Ők aztán az év négy hónapjában dolgoznak itt: szorgosan megesznek minden gazt, a levendulát viszont nem bántják.

Akik idejönnek, elöltenek itt fél napot.

„Itt minden a lehető legtermészetesebben zajlik, és ezt próbáljuk átadni az ide érkező vendégeknek is, szóval tanítunk is.” Például azt, hogy a vegyszermentes gazdálkodás nem teszi tönkre a termőföldet. Lisa szerint a Terre Ugo koncepciója egyedi a levendulaültetvények között, és bebizonyította, hogy kis területen, nem ipari méretekben is működhet jól jövedelmező és felelősségteljes vállalkozás. „Ez a jövő turizmusa, a kis, helyi és autentikus vállalkozások képviselik a jövő idegenforgalmát.”

Hogyan legyél felelős utazó?
* Sok kis kiruccanás helyett inkább ritkábban, hosszabb utakat válassz!
* Utazz minél kisebb ökológiai lábnyommal, Európán belül például vonattal!
* Igyekezz minél kevésbé zavarni az ott lakók életét, úgy költs, hogy lehetőleg őket támogasd!
* Szállj meg olyan szálláshelyeken, amelyek valóban a legkevésbé terhelik a környezetet!
* Tudatosan válassz szuvenírt a helyiektől, és ne alkudozz!