Print

Katartikus hitetlenkedés

Pál Zsombor
2021. február 02. 4 perc olvasás

Hónapok óta kerülgettem a szállítós appban a Textúrát, Sárközi Ákos vezető séf és társai fiatalabbik éttermét. Nem azért, mert féltem, hogy fóliázott papírtányérban házhoz robogóztatva csalódás lesz (nincs ugyanis viszonyítási alapom). Hanem mert ők is a szállítósdi magyar comfort foodos vonalát kapták el, én viszont negyedik hónapja ugyanazon az ötven négyzetméteren pattogva nem arra vágyom, hogy korhelylevest és marhapörköltet rendeljek egy topkonyháról, hanem hogy zökkentsenek ki a nyamvadt karantén 119. napjából.


Azért a Textúra étlapján felvillannak ilyenek ígéretei, és az artisztikus disznósajtot idéző préselt csülök átbillent: ha nem ez a budapesti Wolt-univerzum legszebb előétele, akkor kíváncsian várom a linkeket. Az íze is nagyon rendben van, főleg a sötétebb, kollagénes részek játszanak össze jól a tormás aprított céklával, és ezt még azelőtt állapítjuk meg, hogy a tányér kétharmadának eltüntetése után össze nem áll bennünk, hogy az egyik levákuumozott zacskóban rejlő vörös, jelöletlen lé a fogás része lett volna. A céklamártás egyszerre elementárisan savas és izgalmasan fűszeres, földes – a maradék falatokat alapvetően tereli új irányba, és hosszan találgatjuk, hogy milyen gyümölcs meg fűszer lehet benne. Na, ilyenből volt 2020-ban túl kevés.

Préselt mangalicacsülök céklával és tormával


A zellerkrémleves máshogyan üdítő: eleve könnyű; zöldalma-darabkák és egy citrusos zöldolaj frissíti még inkább; és hát nem ez lett a bolygó első étele, aminek megártott, hogy teleszórták pirított fenyőmaggal.
A csomboros töltött káposzta főhajtás az erdélyi séf, Puskás Csaba gyökerei előtt. Közszolgálatilag jelzem, hogy a jellegzetes zöldfűszeren túl a szabolcsi verzióban is megszokott füstölt húsos, paprikás ízvilágra kell számítani, nem a jóval lazább és szintén Erdélyhez kötődő, kovászolt káposztából építkező nyári töltött káposztára, amit én csodálatos gegnek találtam volna a végtelen keleti januárban. Ez a káposzta jobb házból való módon házias, a másik érdekesebben csengő főétel, a malaccsászár belugalencsével viszont nagy találat: remek állagú a grillezett paprikától édeskés hatású lencse, kiváló a roppanó bőr alatti, villával vágható hús.

Malaccsászár kápiás belugalencsével

Erdélyi töltött káposzta csomborral és tejföllel


A desszerteknél veszítjük el azt a játékot, hogy szerepelni fog-e ebben a tesztben a textúra szó. A túlzás nélkül éteri somlóiban leheletvékony kakaós karamellrács áll ki a sűrű tejszínhab-labdacsokból, a főzött vaníliakrémben hol házi kekszdarabkák, hol kakaós vagy keserűcsokis piskótafoltok jönnek szembe, közben ropognak a diódarabok. Hitetlenkedve esszük, hogy lehet-e tényleg minden kanál különböző egészen a tálka aljáig, de katartikus hitetlenkedés ez: Budapest feljebb kell, hogy menjen a boldogságindexben attól, hogy harminc perc alatt házhoz hoznak egy ilyet. A marcipántetejű Eszterházy – amiben szintén visszaköszön a vanília, de ezúttal egy egyszerre mézeskalácsos és kesernyés diókrémmel libikókázik – ezek után simán csak korrekt tud lenni.

Eszterházy-torta

Somlói galuska


Textúra:
A rendelés időpontja: 2021. január 25.

Ezt ettük:
Préselt mangalicacsülök céklával és tormával: 2200 Ft
Zellerkrémleves: 1600 Ft
Erdélyi töltött káposzta csomborral és tejföllel: 3000 Ft
Malaccsászár kápiás belugalencsével: 3600 Ft
Somlói galuska: 1900 Ft 
Eszterházy-torta: 1600 Ft
Házi csalamádé: 500 Ft
Összesen:  14 400 forint


A szerző a Kreatív főszerkesztője.