Print

Holisztikus szemlélet és átlátható gyógyítási folyamat 

Roche
2022. január 31. 7 perc olvasás

A világjárvány kétségtelenül felgyorsította a technológia fejlődését a magyar egészségügyi ellátásban is, miközben a helyzet rávilágított arra is, hogy egyre nagyobb szükség van az összekapcsolt szolgáltatásokra és az információáramlás gyorsaságára. A Roche (Magyarország) Kft. egyik célkitűzése, hogy a betegek számára minél könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb legyen a megfelelő orvosi szolgáltatások elérése. Ez nemcsak a digitális szolgáltatások bevezetését, hanem munkaerőpiaci képzéseket és gazdasági együttműködéseket is jelent. Raffaella Bondi ügyvezető igazgatóval beszélgettünk a Roche magyarországi terveiről, személyre szabott egészségügyi ellátásról és az értékalapú egészségügyi finanszírozásról.

Bármerre is nézünk az egészségügyben, mindenhol találunk új technológiákat, amelyeket a betegségek leküzdésére, új vakcinák és gyógyszerek kifejlesztésére, valamint az emberek egészségesebb életének elősegítésére használnak. A Roche globálisan és Magyarországon is az egészségpiac egy meghatározó és innovatív szereplője. A személyre szabott egészségügyi ellátásban, az értékalapú egészségügyi finanszírozásban és a valós-életbeli (RWD) adatok felhasználásának terén szerzett tudása és nemzetközi bevált gyakorlatai most a magyar társadalom hasznára is válhatnak. A Magyarország Kormányával kötött stratégiai megállapodás értelmében a Roche rendszerpartnerként fog közreműködni a magyar egészségügyi rendszer fejlesztésében. 

„A rendszerpartneri megállapodásunk három fő színtere a humánerőforrás-képzés, az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése és a gazdasági együttműködések. Ahhoz, hogy sokszorosára növelhessük a betegekhez eljuttatott innovatív és személyre szabott terápiákat, mindhárom területtel szükséges foglalkoznunk” – kezdi Raffaella Bondi, akit augusztusban neveztek ki magyarországi ügyvezető igazgatói pozíciójára. 

ÉRTÉKALAPÚ EGÉSZSÉGÜGYI FINANSZÍROZÁS 

„Az egyik legfontosabb, amit el szeretnénk érni, hogy az egészségügyi finanszírozás értékalapúvá váljon. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi mennyiségi finanszírozási rendszer helyett az egészségügyi eredményeket támogatjuk. Eredménynek számítanak a klinikai adatok, a páciensek visszajelzései, érzései, az ellátó rendszerre gyakorolt hatások, a beteg útjának hosszúsága, és még sok minden más. Ilyen széles spektrumot vizsgálva lehetséges, hogy a valós érték és hatás határozza meg az egészségügyi finanszírozást, ami ezáltal sokkal észszerűbbé és igazságosabbá válik. Ez egyszerre segíti az ellátás minőségének növelését és a rendszer költségeinek csökkentését. A Roche értékalapú egészségügyi modelljének segítségével sokszorosára növelhetjük a páciensekhez eljuttatott innovatív és személyre szabott terápiákat” – folytatja Raffaella Bondi. 

SZEMÉLYRE SZABOTT TERÁPIÁK

Raffaella Bondi szerint jelenleg a legtöbb esetben a kezelőorvosok a páciensek történetének egy-egy részletét látják csak, ezzel dolgoznak. A személyre szabott gyógyítás lényege, hogy a kezelőorvos és az egészségügyi ellátórendszer holisztikus szemlélettel rendelkezzen a betegekről – így a beteg a megfelelő kezelést kaphatja meg a megfelelő időben. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, figyelmet kell fordítani a folyamat összes elemére. „A Roche-nak minden adottsága megvan ahhoz, hogy igazán jó rálátása legyen az alkotórészekre, hiszen van diagnosztikai és gyógyszeripari részlegünk is, rengeteg energiát fektetünk adatelemzésbe, és egyre inkább erősödik a digitális részlegünk is. Ezáltal jobban megértjük a beteg teljes egészségprofilját, ami lehetőséget ad arra, hogy azonnal megmutassuk a teljes képet, és hogy beavatkozzunk a folyamatba, ha szükséges” – mondja a már több mint 20 éve a Roche-nál dolgozó igazgató.

Az ellátás minőségének növelését és a személyre szabott kezeléseket hivatott segíteni a Roche által fejlesztett digitális betegútmenedzsment webapplikáció is. „A szoftver adaptációja az EESZT rendszerébe folyamatban van, bár ez némi időt vesz igénybe, már zajlik a magyar betegellátási láncban való tesztelés is. A kétirányú rendszer a betegek és orvosok számára is forradalmi újítás lesz. Átláthatóvá teszi az ellátási láncot, ezáltal tervezhetőbb és hatékonyabb lesz a páciensek kezelése az alapellátástól a szakorvosi kezeléseken át az utógondozásig, illetve a terápiák elemzéséig” – fejezi be Raffaella Bondi. 

A világjárvány és a betegek igényei együttesen hirtelen generáltak új törekvéseket az egészségügyi ellátás és technológiák piacán. Az iparágban rengeteg a lehetőség és magas az igény a fejlődésre. Magyarországon a Roche előtt áll a lehetőség, hogy megteremtse a gördülékeny és hatékony együttműködést a betegek és egészségügyi szolgáltatók között. 

 

HOGYAN REAGÁLT A ROCHE (MAGYARORSZÁG) KFT. A COVID-19 VILÁGJÁRVÁNYRA?

Diagnosztika: a vállalat magas színvonalú diagnosztikai eszközöket fejlesztett többek között a vírus mutációinak megkülönböztetésére és kimutatására, házi tesztekre.

Egészségügyi adatfelhasználás: a megfelelő adatok gyűjtése és feldolgozása kritikus fontosságú volt egy eddig csak más területen használt készítmény hatásának megértéséhez, ami segített felgyorsítani a gyógyszer-engedélyeztetést az Európai Gyógyszerügynökségnél. A Roche immunszupresszív hatású gyógyszere segít a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésében. 

Stratégiai együttműködések: más vállalatokkal együttműködve, többféle kezelési módszer vizsgálatával – figyelembe véve a páciensek profilját és állapotát –, megalkottak egy antitestkoktélt. Pillanatnyilag ez az egyetlen olyan monoklonális semlegesítő antitestkoktél, amely klinikai hatékonyságot mutatott a COVID-19 minden stádiumában a legtöbb mutációval szemben.

Munkaszervezés: a covidtesztek és -gyógyszerek iránti folyamatosan növekvő igény miatt szükség volt a gyártósorok átszervezésére. 

Társadalmi felelősségvállalás: a vállalat számos kórháznak adományozott gyógyszert, amelyből 370 beteg részesült, miközben önkéntes munkával támogatták az oltási erőfeszítéseket, és több mint 300 laptopot adományoztak a gyermekek digitális iskoláztatásának támogatására.

A stratégiai megállapodás 3 fő területe

  1.   A magyarországi munkaerő képzése az egészségügy, az IT, a pénzügyi szektorokban.
  2. Egészségügyi szolgáltatások (pl. applikáció) fejlesztése lehetőség szerint a magyar kkv-szektor szereplőinek bevonásával úgy, hogy ezek a társadalom költségeit jelentősen csökkentsék, miközben a páciensek jóllétét is szolgálják.
  3. Határokon túlmutató gazdasági együttműködések, melyekben magyar partnervállalatok fejlesztéseit nemzetközi szintre emeli a vállalat.