Print

Csoportszintű tudás egy kézben

OTP Agrár
2021. november 29. 4 perc olvasás

Intenzív építkezést követően másfél éve átalakult az OTP Treasury, amely OTP Global Markets néven folytatja kibővített működését. A színfalak mögött valójában jóval több történt, mint egy névváltás. Az OTP Global Markets Igazgatóság ugyanis ma már nemcsak a hagyományos treasury szolgáltatásokat kínálja ügyfeleinek, hanem gyakorlatilag majdnem minden befektetési, tőkepiaci és pénzpiaci igényre képesek megoldást nyújtani. Ez köszönhető a folyamatos fejlődésnek és innovációnak is, amit az elmúlt másfél évben végrehajtottak. Az átalakulás egyik legfontosabb mérföldköve az volt, hogy 2021. január 1-jétől az OTP Bank privátbanki tevékenységének csoportszintű irányítása is a Global Markets Igazgatósághoz került.

INNOVATÍV MODELL

„Unikális a modell, hogy a pénz- és tőkepiaci tevékenység, valamint a befektetési szolgáltatási tevékenység, beleértve a privátbank irányítását is, egy ernyő, azaz egy szakmai irányítás alá került” – mondja Bánfi Attila, az OTP Global Markets ügyvezető igazgatója. „Ez azt jelenti, hogy az elemzést, a tanácsadást, a termékfejlesztést és magukat a kötéseket is egy kézből kínálunk. Ez hatalmas lehetőséget kínál a szinergiák teljeskörű kihasználására.”

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Röviden összefoglalva azt, hogy az OTP Global Markets ügyfelei tulajdonképpen közvetlenül hozzáférnek az OTP Csoportnál felhalmozott szakértelemhez és tapasztalathoz. „Egy ilyen csoportban nagyon nagy regionális tudás és piacismeret halmozódik fel. Magam is hét évet éltem külföldön, dolgoztam régiós leánybanki oldalon is. A helyi viszonyok ismerete, ezek hatékony megosztása, az újonnan létrejövő megoldások különleges lehetőséget adnak a kezünkbe” – vázolja az ügyvezető igazgató. „Küldetésünknek tartjuk, hogy mind a 11 országban ugyanazt a magas színvonalú szolgáltatást kapják az ügyfeleink, ugyanazzal a termékkörrel. Ez megkönnyíti majd azon ügyfeleinknek is a dolgát, akik több országban is jelen vannak, hiszen így egységes standardok, gyakorlatok mentén tudjuk kiszolgálni őket.” 

Ha azt nézzük, hogy csak az elmúlt időszakban milyen ütemben fejlődtek a Global Markets szolgáltatásai, nem lehet kétséges, hogy ez hamarosan megvalósul. Az OTP Global Markets ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások már most sem állnak meg az országhatárnál: nemzetközi, csoportszintű pénz- és tőkepiaci szolgáltatások széles spektrumát, valamint letétkezelési, befektetési és kiegészítő szolgáltatásokat nyújtanak számukra. Több mint 20 ország 40 tőzsdéjét érik el, Japántól az USA piacaiig. „Részvénybrókeri csapatunk már jelenleg is este 8-ig dolgozik, de hamarosan már az amerikai piac zárásáig elérhetők lesznek” – mondta el Bánfi Attila.

E mellett saját multi-asset csapatot állítottak fel, akik a termékek és devizák fundamentális elemzését végzik. Az erre épülő advisory tevékenység segítségével minden kockázati étvágynak és vagyoni helyzetnek megfelelő modellportfóliót képesek kialakítani, de természetesen egyedi igényeknek, megoldásoknak is meg tudnak felelni. Azon ügyfeleknek, akik önállóan nem kívánnak befektetési döntéseket hozni, esetleg nincsenek olyan helyzetben, hogy folyamatosan kövessék befektetéseiket, a Global Markets szakértőinek diszkrecionális portfóliókezelése ideális választás lehet. „Sikerrel léptünk piacra az első strukturált termékünkkel, közben folyamatosan fejlesztjük digitális csatornáinkat is. Ennek keretében új digitális kiszolgálási modellt hoztunk létre, a Direkt Privát Bankot, így távoli elérést is biztosítunk ügyfeleinknek innovatív csatornákon. A privátbanki ügyfeleinknél egyre gyakrabban jelentkező generációváltás kérdésére is a korábbiaknál teljesebb választ tervezünk adni a közeljövőben” – sorolja Bánfi Attila a lezajlott és a megvalósításhoz közel álló fejlesztéseket, amelyek közül többet is közvetlenül az ügyfelek igényei hívtak életre.

A 2021-es Global Private Banking Awards Gálán az OTP Private Banking a legjobb hazai privátbanknak járó elismerést kapta meg, az ukrán leánybank pedig az Ukrajna legjobb privátbankjának járó elismerést vihette haza. A Global Finance magazin pedig első alkalommal választotta az OTP Private Bankinget Közép-Kelet-Európa legjobb privát banki szolgáltatójának. „Mi 11 országból jelentünk kaput a világpiacokra, és a tapasztalat mind a 11 országban elérhető, így az elismerés globálisan jelent sikert” – mondja Bánfi Attila.