Print

Budapest delikáteszei

Bánlaki D. Stella
2020. december 18. 12 perc olvasás

Míg egyes országokban a csúcsminőséget évtizedek óta stabilan kínáló salumeriák és delikáteszek alapvetésnek számítanak, itthon még mindig inkább drága importáruk, luxus- és élvezeti cikkek beszerzési pontjainak tekintjük őket. Jó néhány közülük küzd a fennmaradásért, sokszor nullszaldós hobbiról és szerelemprojektről van szó, vagy széleskörű szolgáltatás teszi őket rentábilissá.

A gyűjtés során igyekeztünk a teljesség igényével élni, noha nehéz volt meghúzni a delikátok és kisboltok közötti határvonalat. A kizárólag egy-egy nemzet konyhájára specializálódott üzleteketről, a bio zöldségesekről és a csomagolásmentes boltokról korábban írtunk.

1.Nagymama házi boltja

1.ker., Pauler utca 5.
Forgács Judit üzlete 2005 óta stabil pontja az I. kerület közösségének. Bár meglehet, hogy vásárlói részben nagymamák, a ­Facebookon is igencsak aktívak. (Cikkünkért lapozz!)

2. Czakó kert
1.ker., Czakó utca 15.
Reggeli, ebéd, aperitivo, a Naphegy közösségének állandó bázisa a Czakó kert. Bisztró, fagylaltozó, hétvégente piac, és kisbolt mindenkor. A Marmorstein kenyerek, Maszlik tejtermékek és a hazai csúcséttermeknek is kiváló francia alapanyagokat szállító France Gourmet Foods, azaz Lóczki János válogatása is elérhetők itt.

3. Füge bolt és kávézó
1.ker., Szirtes utca 19.
A háznak pörkölt Beanlight kávé, a Bazsalikomos kert teái, a Terra Catering gourmet készételei, rengeteg spéci nasi, több mint harminc féle gin és jó időben remek házi fagylalt – ilyenek vannak az egyébként a fém- és betonacélbizniszben utazó Lipthay-Nagy Tamás apró, pofás kis boltjában.

4.Delizia Gourmet & More
12.ker., Apor Vilmos tér 11–12. (Hegyvidék Központ)
Modern üzlet széles termékpalettával, olyan árucikkekkel is, amiket máshol itthon nem kapunk meg. Mellette, a kapcsolódó Gourmet Barban tormás, csülökkrémes melegszendvics mellé is kérhetünk például proseccót. A könyvvizsgáló Bergmann család és a vízenergiával foglalkozó Horváth Albert gasztrobefektetése.

5. Babka Deli
11. ker., Móricz Zsigmond körtér 7.

A Pozsonyi úti Babkából ismert Nemesvölgyi Attila és a mindenhonnan máshonnan is ismert Mautner Zsófi (másokkal együtt) 2020-ban nyitotta meg delijét a víz másik oldalán. Hangulat, mezék, jó borok és babka itt is vannak. Elindult a saját termékek fejlesztése is, amiket a jövőben, a tervek szerint további boltokból is begyűjthetünk majd.

6. Kamra Csemege
2. ker., Ördögárok utca 69.

A Náncsi néni jól ismert gasztrozarándokhely a Hűvösvölgyben – szeptemberben vele átellenben, passzoló miliővel indult el ez a csemegebolt. A családi bizniszben a spéci üdítőktől a friss zöldség-gyümölcsig sok mindent megtalálunk, sőt helyben egy jó smoothie-t is kérhetünk belőlük, ha épp nem kávéra vágynánk.

7. Bio Delikát Biobolt
2. ker., Törökvész út 79–81.

Vargányi Andrea tulajdonos és férje, Márton István nem egyszerűen boltot visznek – életmódot, egészségtudatosságot is kínálnak annak, aki kér belőle. Élelmiszerek, táplálékkiegészítők, kozmetikumok, tisztálkodási és tisztítószerek kaphatók, ezekről mindent tudnak, Facebook-oldaluk is szinte egy kis életmódmagazin.

8. Venison Gustore
2. ker., Margit körút 29/A

A sokat kóstolt Ivánácz Gábor a lehető legtisztább húsra alapította vállalkozását: jó néhány éve már vadból, vízibivalyból és szürkemarhából készült prémium füstölt árut forgalmaz. Gyorsan beszállítója lett a csúcséttermeknek és a top szállodáknak, de amióta 2020 végén megnyitotta üzletét, már a földi halandók és a magyarok közül is egyre többen megismerik termékeit.

9. Szega Market
2. ker., Szilágyi Erzsébet Fasor 121. és Lövőház utca 12. (Fény utcai piac)

A rendszerváltás után, Buda első bevásárlóközpontjában itthon addig ismeretlen termékeket kezdett árulni a Szega, és különlegességeket tart azóta is. Sajtszaküzletét megtaláljuk a Fény utcai piacon is, illetve nagykerként is működik.

10. A sonkás, A sajtos
2. ker., Lövőház utca 12. (Fény utcai piac)

Gódor András, a lányai, a vejei és a felesége is a piacon áll nap mint nap – a lányok az első szinten sajtot, a fiúk a másodikon húsokat árulnak, az itthon elérhető legjobb fajtákból. A piacon nem ma kezdték, de a webshopjuk új. (Itt írtunk róluk bővebben: Forbes, 2020/07)

11. Őshonos Delikát
3. ker., Mikoviny utca 2-4.

Kerekes Sándor és Deli János is jó adag tapasztalatot begyűjtött már a külföldi és a hazai gasztrovilágban, mire – tíz év barátság és nyolc év tervezés után – 2018-ban közös vendéglő és delikátesz megnyitására adták a fejüket. A Gléda Éttermen belül kialakított kis pultjuk-boltjuk 2020-ban, a kötelező étterembezárások miatt viszonylag sokat pihent.

12. Piccante Delicatesse
3. ker., Szépvölgyi út 63/A

Épp két kerület között, a Rózsadombon, jó helyre rakta le magát a Piccante 2007-ben. Főleg az olasz és a spanyol termékekre figyel, de azért van itt bőven minden más is, beleértve a dekorációkat-nippeket, a helyben fogyasztható szendvicseket és kávét vagy az otthoni vendégvárásra összekészített hidegtálakat, ajándékkosarakat.

13. Teneré
3. ker., Reményi Ede utca 1–3.

Modern bolt modern igényekre: a kifinomult megjelenésű Teneré glutén- vagy laktózérzékeny, vegán és paleó életmódot folytató, a felesleges csomagolóanyagokat mellőző vásárlóknak is kedves, sőt azoknak is, akik kifejezetten bioalapanyagokra vadásznak. A mindössze 26 éves Kucsera Martin és párja, Zsuzsi, valamint édesanyja, Venczel Beatrix 2020 őszén indultak el vele.

14. A tepertős
13. ker., Váci út 178., Duna Pláza II. em.

Egy nemzetközi cég magyar vezetőjének hobbija ez a finomságbolt, teljes inkognitóban csinálja. 2015 októberében eredetileg Óbudán nyitott, de egy évvel később már egy forgalmasabb helyszínen, a Duna Plázában folytatta. Azóta is ott, 33 négyzetméteren várják a manufaktúrák árucikkei a vásárlókat – különösen a kraftsörrepertoár színes.

15. Sarki Fűszeres
13. ker., Pozsonyi út 53–55.

Bár a tulajdonosa már nem a régi, és némileg a stílusa és a hangulata is megváltozott, hírneve még elviszi ezt a megjelenésében is ikonikus helyet.

16. Stelázsi Bolt
13. ker., Hollán Ernő u. 41.

Háziasszonyként rótta a piacokat a már akkor is kereskedéssel foglalkozó Móró Anna, amikor úgy döntött: kell egy hely a városban, ahol akkor is megtalálja a kedvenc lekvárját és sajtját, amikor a kistermelő nem jelenik meg a piacon. (Cikkünkért lapozz!)

17. Fromage
13. ker., Pozsonyi út 7.

Aki a környéken lakik, és 2020-ban a járvány miatt úgy döntött, nem utazik külföldre, ide járt mediterrán hangulatért és kulináriáért. A járványhelyzet a munkaerőpiacnak is kedvezett, így a vendégeket már nem csak Hoffer Rajmund várja. (Cikkünkért lapozz!)

18. Falu
5. ker., Szent István krt. 23.

Kovács Ádám 2019-ben nyitott boltot a körúton, Újlipócia bejáratánál. A kereskedelemben és a vendéglátásban volt tapasztalata, a kettőt együtt vetette bele ebbe a helybe, sőt a klasszikus kamrát idéző dekoráció is az ő és családja műve. Friss pékáru, hideg kencék (padlizsánkrém, juhkörözött, csülökkrém és társai), felvágottak és sajtok, meg nagyjából minden, amit még ezek mellé megkívánhatsz, ott helyben egy jó fröccshöz, vagy elvitelre.

19. Culinaris
3.ker., Perc utca 8. és 5. ker., Balassi Bálint utca 7.

A márka két üzlete az elmúlt közel húsz évben a hazai gourmet-k nullás kilométerköve, alfája és ómegája lett, hiszen itt szinte mindig minden fontos kapható. A mögötte álló cég 2020 szeptemberében váltott tulajdonost: a médiából kiszálló, jegybankot vezető Matolcsy György családjával jó kapcsolatot ápoló Száraz István vette meg.

20. Kamra – Békési finomságok
7. ker., Nagydiófa utca 1.

A Kovács család alapította és vezette, húszéves Békés Húsfeldolgozó jóságait kapjuk itt: igazi hazai kolbászok, szalonnák, felvágottak, hurka, kolbász, cigányka, tepertő…

21. Pancs Bolt
9. ker., Tompa utca 26.

A Vinopiano borbár mellé úgy jött a piac, hogy Vajas Balázs minőségi termelőket akart bevonni, a piac uszkve húsz állandó árusának portékájából pedig a járvány alatt lett web­shopos kínálat. Utóbbi sikerére szeptemberben Balázs boltot nyitott, Rattner Rékával együtt keményen szűrik, mi kerülhet a polcokra: hiteles, minőségi és környezettudatos, hazai termék jöhet csak szóba. Ösztönösen működik a hely, üzleti koncepció nélkül, de induló bevételét már a második hónapban megduplázta.

22. Ízes Erdély delikátesz
9. ker., Nádasdy utca 10.

László Jenő 2016 végén nyitotta meg boltját, azóta egy helyen elérhetők a Hargita finomságai (bár nem kizárólag azok): pástétomok, sajtok, kolbászok, rétes vagy épp Csíki Sör.

23. Katica Kávéház és Delikátesz
14. ker., Stefánia út 39.

2020 szeptemberében indultak az ebédbe csúszó reggelik, a napi ebédajánlatok és a hazavihető magyar finomságok a Stefánia úton. A három tulajdonos – Indrarto Indajanto, Svraka Miroslav és Varga Krisztián – viszont nem újak a szakmában, hozzájuk köthetők a korábbi városligeti Kertem, a Kazinczy utcai Kazimír, a Jaromir sörözők és a szintén Stefánia úti Tücsök kert is.

24. Zamatic Deli & Caffé
18. ker., Üllői út 393.

Reggelente a szendvicsek és a pékáruk, délutánonként a tapastálak mennek, ez ugyanis beülős helynek is jó: a nagyvállalatoknál edződött Sándor Tamás első üzletében kerthelyiséget is kialakított, jó időben igazi oázis az Üllői út környékén. Vásárolni persze bármikor tudunk – prémium olasz és magyar füstölt árut, francia és olasz sajtokat, magyar tejtermékeket, tartós élelmiszert, borokat, offline és már online is.

25. Öko Kamra
18. ker., Üllői út 743.

Kivizöld épület, fa dekorációval – ha feltűnősége ellenére is eltévesztenénk Pámerné Haraszti Anita boltját az Üllőin, keressük az épületet, ahol az emberek ebédidődben sorban állnak. Itt ugyanis a bio- és ökotermékeken túl hétköznaponként meleg ebédmenüt is választhatunk magunknak: kizárólag glutén- és tejmentes fogásokat, húsosat vagy vegát.

26. Sonkaház
10. ker., Maglódi út 5.

Ha azt mondják, ez a hely mindig is itt volt, ránézve én elhiszem – de Enisz László és felesége csak 2015-ben nyitott csemegeboltot. Az inspirációt az olasz salumeriák adták – ez rögtön látszik, és tudni is –, de nagykerként is funkcionálnak és cateringszolgáltatásuk is van. Sőt, ettől az évtől számos evős-ivós-zenés rendezvényt tartanak a szomszéd kertben, köszönhetően lányuk, a Dzzs Bárt is működtető Barbara ötleteinek.

27. A másik bolt
19. ker., Kós Károly tér 13.

A gasztrokibic Willmann Fábián 2008 óta árul finomságokat a Wekerle-telepen. Teszi mindezt intuitívan: választékát és üzletpolitikáját is érzése szerint alakította, de ma már másokra is hallgat, hogy kijöjjön a matek. Így már melegételt is kínál, és pár utcával arrébb Post Balaton néven nyitott egy másik stílusos helyet is. (Itt írtunk róla bővebben: Forbes, 2020/10)

Illusztráció: Fábri Zsuzsanna