Print

AZ MNB bemutatja: a Növekedési Kötvényprogram bővített konstrukciója

MNB
2020. július 29. 2 perc olvasás

Alternatíva a vállalati finanszírozásra
A program keretében a jegybank hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, legalább B+ minősítéssel rendelkező fedezetlen, forintban denominált kötvényeket vásárol, összesen 450 milliárd forintnyi keretösszegben. A kötvények megvásárlásával a jegybank forrást nyújt a kibocsátó vállalatnak akár 20 éves futamidőre, miközben egy kibocsátott kötvénysorozatnak legfeljebb 70 százalékát birtokolhatja, nem meghaladva az 50 milliárd forintos jegybanki kitettséget.

A kötvény egy egyszerű finanszírozási forma, ahol a kibocsátó kötelezettsége a kamatok előre meghatározott időközönkénti megfizetésére, valamint a kölcsönvett összeg jellemzően futamidő végén történő visszafizetésére terjed ki. Nagy előnye a bankhitellel szemben, hogy a kibocsátó vállalat lényegében minden fontos kötvénykondíciót a saját igényeihez igazíthat, jellemzően hosszabb futamidővel, szűken vett hitelcél nélkül. A kötvények emellett jellemzően szélesebb finanszírozói-befektetői kört érnek el, miközben a tőzsdén történő megjelenéssel a kibocsátó a reputációját is növelheti.

Fókuszban a nagyvállalatok

A Növekedési Kötvényprogram kialakítása során a jegybank az Európai Központi Bank vállalatikötvény-vásárlási programját (CSPP) vette alapul. A hazai programba már több mint 200 vállalat regisztrált, amelyekkel szemben feltétel, hogy mérlegfőösszegük a legutóbbi két lezárt üzleti évben a minimális kibocsátási összegként meghatározott 1 milliárd forintot haladja meg. A konstrukcióval élni kívánó vállalatoknak a regisztrációt követően egy hitelminősítési folyamaton is át kell esniük, melyet erre szakosodott nemzetközi hitelminősítők végeznek el. 

Az MNB a honlapján elérhető részletes terméktájékoztatóval és útmutatóval segíti a tájékozódást. Továbbá egy regisztrációs felületet is létrehozott, melyen a programban való részvételi szándékot tudják jelezni a vállalatok a jegybank felé.