Print

Az a jó ebben, hogy nem baj, ha elfogy

Bánlaki D. Stella
2020. december 18. 3 perc olvasás

Ott van bent a stelázsin, menj be, vedd le – így mondta sokunk nagymamája anno, ha valami finomság kellett az ebédhez vagy a süteményhez, amit éppen gyúrt. Így mondta Móróné Bozsó Annáé is, férjével viszik is azóta rendezvényről rendezvényre a sok stelázsi közül az egyiket, mint a csigaházat, ha már erről nevezték el sok lábon álló vállalkozásukat. A Stelázsi egy bolt, azzal szemben egy reggelizőhely, egy webshop, rendezvényeken állandó kiállító- és kóstolópont, hamarosan egy pinceüzlet a felkapott etyeki pincesoron és külföldre is kacsintgató családi vállalkozás (de az azonos nevű óbudai étteremmel nem keverendő össze).


A stelázsi lényegében egy polcos állvány a kamrában, és nem azonos az üveges-ajtós kredenccel, ami a konyhában áll – tesz helyre Anna, mivel ilyen is, olyan is van mintaboltjukban. Ezeken hazai lekvárok, szörpök, befőttek és savanyúságok, kisebb részben füstölt húsáru és sajtok sorakoznak, és kiszállításra váró ajándékcsomagok. Cégek küldik ezeket a partnereiknek, vagy például külföldön élő magyarok a szeretteiknek.


Annáék korábban is kereskedelemmel foglalkoztak, piacra járó törzsvásárlóként látták meg a lehetőséget a kézműves finomságokban. „A termelői kertekbe is beszivárogtak már a modern igények – mutatják a cukormentes kollekciót, a homoktövisből készült termékeket és a retró édességek kézműves verzióit. – A vásárlóink pedig tudják, hogy ez nem nagyipar, például tavaszra elfogy a málnalekvár, de kivárják.” A család évek óta dolgozik magyar beszállítókkal, már-már barátokról van szó, mindig tudni, melyik családban éppen mi az öröm vagy a bánat tárgya.


„Negyven–hatvan termelő áll mögöttünk, négyszázféle termékkel dolgozunk, ezeket meg kell mutatni a fogyasztónak” – magyarázza Anna, hogy bevételük legnagyobb szeletét a rendezvények adják. Amikor lehet, ott vannak az Etyeki Pikniken, borkóstolókon, karácsonyi vásárokon.


2020-ban a Hollán Ernő utcai bolttal szemben nyílt a Mimié reggeliző, itt a Stelázsiban kapható háztáji alapanyagokból készítenek kakaót kaláccsal, szendvicseket, quiche-t, süteményeket, krémleveseket. Nevét Annáék unokája, Miska ihlette, aki Miminek hívja a nagymamát. Fiuk, Márk a vállalkozás online és marketinges feladataiba segít be. Nagy pöttyös bögrében kapok itt én is kapucsínót, miközben felvillan mellettem a tablet: már fent vannak a Wolton, épp most rendelte meg valaki a magyar háztájiból hamarosan el is készülő rántottáját.

Anna 3 kedvenc terméke:

Ízek a vadászházból szarvaspástétom vargányával: 3500 Ft/185 g
Vendel Food – Buza Sándor szarvaskolbász: 3000 Ft/db
Illaberek Manufaktúra zölddió-befőtt:
1800 Ft/320 ml

A vásárlók 3 kedvenc terméke:
Noszvaji Hagyományos barack- és szilvalekvár: 1800 Ft/450g
Zalai málnaszörp: 2500 Ft/700 ml
Ócsai mézek: 1800 Ft/450 g

Stelázsibolt Kft.
(rendezvények)

Alapítva:
2011
Tulajdonos:
Móróné Bozsó Anna
Alkalmazottak:
2 fő
Árbevétel
(millió forint):
2018
49,1
2019
58,7
Adózott eredmény
(millió forint)
2018
1,2
2019
0,9

Ratio Food Kft.
(mintabolt, webshop)
Alapítva:
2016
Tulajdonos:
Lehoczki Mihályné Szakolcai Krisztina
Árbevétel
(millió forint):
2018
12,1
2019
12,3
Adózott eredmény
(millió forint):
2018
1,3
2019
0,35