Print

Állatokon sosem tesztelek, csak magamon

Molnár Anikó
2021. december 28. 7 perc olvasás

„Nemrég elvittem a kisfiam a gyerekorvoshoz, és a doktornő megjegyezte, hogy milyen szép a popsiján a bőr, nincs kipirosodva, nem kiütéses. Mondtam neki, hogy ez azért van, mert a mancsápolónkkal kenem. Ha a kisfiam bőrére ilyen hatással van, akkor talán a kutyáknak is elég jó” – mondja nevetve Halász-Magyari Bernadett. Aztán még hozzáteszi, hogy a mancs­ápolót amúgy meg is lehetne enni. „Az egyik hatósági állatorvos, aki a minőségét vizsgálta, egyszer mondta is, hogy ezt a mancsápolót akár pirítósra is lehetne kenni. A kutyasamponunkat is használom magunkon is.”
Detti (Bernadett helyett mindenki így hívja) 2015-ben még mint grafikus és webdizájner dolgozott férjével, Halász Viktorral. Egyre többször hallotta ismerősöktől is, hogy hozzá hasonlóan nehezen vagy egyáltalán nem találnak természetes összetevőkből álló kozmetikumokat a kutyáiknak. Készített egy közösségimédia-felmérést, hogy lenne-e kereslet efféle termékekre. A pozitív választ biztatásnak vette.


Öt évvel ezelőtt a Facebook-oldalán kezdte el My Bulldog névre keresztelt termékei népszerűsítését, és a rendelések száma rögtön rohamosan nőtt. A második évben már ötször annyi terméket adtak el, mint az elsőben, aztán minden évben megduplázódott a forgalom. A koronavírus-járvány alatti kutyás boomot ők is megérezték, éjjel-nappal csomagolták a rendeléseket. Ekkor adták fel az első álláshirdetést, és azonnal két új munkatársat vettek fel. A csapat azóta még egy fővel bővült, és hamarosan újabb kollégákra lesz szükség, annyi a munka.

Elvégzett egy kanadai online kutyaherbológus-képzést, mert bár a gyógynövényeket és hatásukat ismerte, szeretett volna többet tudni a kutyák igényeiről.

Egyet a kutyának, egyet a fiának
Dettibe szülőhelyén, Székelyföldön oltották belé a természet és a gyógynövények szeretetét. Kislánykorában minden nyári szünetet Erdélyben töltött a dédmamájánál és nagyszüleinél, és elkísérte őket az erdőbe gyógynövényeket gyűjteni. „Mentát, zsályát, bodzát és más növényeket szedtünk, a mama ezekkel főzött. Teát készített belőlük, és minket is azzal kúrált. Nem sokszor mentünk orvoshoz.”


Nem csoda, hogy magával ragadta a gyógynövények világa, és már kislányként Maria Treben osztrák gyógynövénykutató könyveit lapozgatta. „Úgy kellett elcsennem őket, mert anyai nagytatám nagyon nagy becsben tartotta ezeket a könyveket. És közben azt képzeltem, hogy felfedezőnek öltözve, szafariruhában járom a réteket, és én is olyan vagyok, mint Maria.”


Aztán már felnőttkorában vette újra elő a gyógynövényeket, miután Boscóval, a francia bulldogjával orvosról orvosra járt, de nem találtak gyógyírt az eb allergiájára. Detti nekiállt természetes összetevőkből álló kutyakozmetikumokat és táplálékkiegészítőket kikeverni, és elkezdte velük Boscót kezelni. A bőrére sampont készített levendulából, a mancsára bőrápolót kamillából, körömvirágból és jojobából.


Az első öt gyógynövénykeveréket Bosco egy évig kapta, mielőtt Detti árulni kezdte volna. Bosco teljesen meggyógyult. Közben gazdája elvégzett egy kanadai online kutyaherbológus-képzést, mert bár a gyógynövényeket és hatásukat ismerte, szeretett volna többet tudni a kutyák igényeiről és arról, hogy mennyi gyógynövényt ehetnek. „Ahhoz, amit csinálok, nem kell más végzettség, a Nébihnek (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – a szerk.) elég volt ez a herbológusképzés, ami igazolja, hogy tudom, miből rakom össze a termékeket.”


Detti a legjobb alapanyagokat keresi, a gyógyhatású illóolajokat külföldről veszi, noha jóval drágábbak, mint a hazaiak. A kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat, gyógynövényeket és fűszereket Magyarországról és a környező országokból szerzi be. És bár eleinte Bosco volt a kísérleti kutya, most a gyártási fázis egyik szakaszában sem tesztel állatokon. „A fejlesztésben lévő kozmetikumokat először mindig magamon tesztelem. Nekem is extra érzékeny a bőröm, így ha nálam kiállja a próbát, a kutyáknak is biztonságos.”


Az alapanyagokhoz hasonló eltökéltséggel kereste termékei bérgyártóját, nem gondolta, hogy nem lesz egyszerű. „Tizenöt manufaktúrával beszéltem, jártam az országot, megbeszélésről megbeszélésre mentem. Gyakran öt percig sem tartott egy tárgyalás, mert mindenki meg akart győzni, hogy használjunk olcsó samponalapanyagot, ami jól habzik, mondván, jó lesz az a kutyáknak. Ekkor felálltam, megköszöntem az idejüket, és magyarázat nélkül eljöttem.”
Már a tizenegyedik megbeszélés után jártak, és Detti azt mondta férjének, inkább adják fel, nem fog összejönni az álmuk. De Viktor erősködött, hogy ha már ennyi emberrel beszéltek, még ezt az utolsó gyártójelöltet hallgassák meg. Detti elment a tizenkettedik megbeszélésre, és még mielőtt belekezdtek volna a részletekbe, elhangzott a mondat: „Sokan keresnek meg bérgyártással, viszont alapelv, hogy a mi műhelyünkbe nem kerülhet be vegyszer és szintetikus anyag. Ha így is mehet, részemről oké.”

Dettinek és Viktornak már két kutyája van, Boscóhoz, a francia bulldoghoz 2019-ben csatlakozott Tódi, a mentett mopsz.


A bérgyártó nevét Dettiék nem szeretnék elárulni, azt mondják, amúgy is sokan megtalálják, de szerencsére kizárólagosságot adott nekik iparágon belül. „De nem Kiskunhalason gyártják a kozmetikumokat” – ennyit árulnak el.
A kozmetikumok egy része utántöltős változatban is kapható, a csomagolások újrahasznosíthatók, de a tervek szerint 2022 elején minden termék csomagolását ökológiailag lebomlóra cserélik. A My Bulldog már bekerült a nagyobb Fressnapfokba is, emellett kisebb üzletekben és a webshopban árulják a termékeket.


Detti ma hat hónapos kisfia mellett fejleszti az új kencéket. Vevőiről pedig precízen statisztikát vezet, öt év alatt már több mint tizenötezer kutya gazdája vásárolt náluk. „Egyikük mesélte, hogy a fia pattanásaira is rákente a kutyák bőrsérüléseire készülő tonikunkat, és látta, hogy javul tőle. Azóta mindig kettőt rendel: egyet a kutyának, egyet a fiának.”

My Bulldog Shop Kft.
Alapítás:
2015
Tulajdonos:
Halász-Magyari Bernadett
Árbevétel
(millió forint):
2019
40,2
2020
85,3
2021*
100,0

Adózott eredmény
(millió forint):
2019
1,0
2020
3,8
2021*
21,0

*becslés
Forrás: Dun & Bradstreet, cégközlés