Print

A világ összes hiányzó fogán keresne pénzt a dicomlab

Nagy Dorottya
2021. február 02. 2 perc olvasás

Dicomlab csapata öt évvel ezelőtt indult neki a fogimplantációs beavatkozások digitális támogatásának. Jelenlegi termékük, a Smart Guide műtéteket előkészítő CT felvételek digitalizálásával egy olyan szoftvert ad a fogorvosok kezébe, amivel pontosan meg tudják tervezni a fogpótló implantációs műtéteket a beavatkozás előtt. Az elkészült terv alapján 3D nyomtatók segítségével fizikai formát ölt az orvos kezét irányító eszköz: egy egyedi sablon, ami biztosítja, hogy pont ott és pont olyan mértékben fúrjon a fogorvos, ahogy azt eltervezte.

Amíg fogak hiányoznak a világban, Endre nem maradhat ki a Dicomlabből.


Varga Endrében már a szegedi egyetemen is ott motoszkált, hogy nem csak a fogorvosi székben szeretne ülni az elkövetkező években. Később egy svájci ösztöndíj vezetett ahhoz, hogy Endréből digitális technológiában jártas vállalkozó váljon.


Végül 2012-ben hazajött Szegedre, és megalapította a Dicomlabet. Egy régi barát, Domonkos András üzleti angyalként adta az indulótőkét, Endre pedig munkájával tette bele a magáét a cégbe.


Romantikus időszak következett. Egy padláson rendezkedett be a kezdőcsapat: ha késő éjjelig dolgozott valaki a prototípuson, egy matracon töltötte az éjszakát. Mára 35–40 fős online és offline is dolgozó csapattal és egy új irodában töltik a mindennapokat Szeged belvárosában.
A műtétnavigációt teljesen digitálisan értékesítő Smart Guide nagy előrelépés volt az implantátumpiac old school orvoslátogató-folyamataihoz képest, amire a Hiventures kockázati alapkezelő is felfigyelt 2018-ban, azóta 650 millió forint tőkefinanszírozást nyújtottak a társaságnak. A Dicomlab éves árbevétele jelenleg százmillió forint körül mozog, és bár még veszteségesek, Endre úgy számol, 2021 végére nyereségbe fordulhatnak.
Az alapító egyelőre nem tervez exitet. Erős küldetéstudata van: amíg fogak hiányoznak a világban, ő sem maradhat ki a Dicomlabből.