Print

A gyógyszeripar bizalmi ügy

Euroapi
2021. november 01. 7 perc olvasás

November elsejével új fejezet kezdődött az egykori Chinoin gyár 111 éves történetében. Az utóbbi időszakban a Sanofihoz tartozó egység egy újonnan létrejött, de nagy hagyományokkal rendelkező és nagy jövő előtt álló vállalat legfontosabb gyártóegységeként működik tovább. Az új vállalathoz, az Euroapihoz a Sanofi hat telephelye – a budapestin kívül a frankfurti, a vertolayei, a St Aubin les Elbeuf-i, a brindisi és a haverhilli – tartozik, a létrejövő vállalat pedig ezzel a világ második legnagyobb gyógyszerhatóanyag-gyártó vállalatává válik, a kismolekulás hatóanyagok területén pedig piacvezetővé. A jövőre a párizsi tőzsdére is kilépő cégben a Sanofi 30 százalékos tulajdonrészt tart meg, és az Euroapi természetesen továbbra is a gyógyszeripari óriás fontos hatóanyagbeszállítója marad. A két cég partneri viszonya tovább él, erről egy ötéves, megújítható megállapodás is gondoskodik.

„Ez a fúzió stratégiai jelentőségű fejlemény a gyógyszeripar egésze szempontjából. Az Euroapi összes telephelye európai, ahol európai munkavállalók dolgoznak és az európai minőségi, környezetvédelmi követelményeknek kell megfelelnie mind a gyártási folyamatoknak, mind az előállított termékeknek” – szögezi le Dr. Diószegi Zsuzsanna, az Euroapi Hungary Kft. ügyvezetője. A cég rendkívül széles termékpalettával rendelkezik, gyártanak hatóanyagokat, amelyek magas vérnyomást, Parkinson-kórt, reumát, maláriát kezelő gyógyszerek hatóanyagai, de köhögés elleni vagy görcsoldó szerekhez is, és még sorolhatnánk. „A magyarországi egység igazi unikuma a prosztaglandin termékcsalád, amely nagyon sok különböző hatóanyag előállítását teszi lehetővé, aszerint, hogy az alapmolekula milyen oldalláncot kap a szintézis során. Prosztaglandint tartalmazó szerek lehetnek például keringésre ható, szülésmegindító gyógyszerek, de szemcseppek vagy éppen állatgyógyászati készítmények is” – magyarázza el Dr. Diószegi Zsuzsanna.

ÚJ MOLEKULÁK, ÚJ FEJLESZTÉSEK, ÚJ PARTNEREK A LÁTHATÁRON

Az átalakulás azonban új utakat is megnyit. „Az Euroapi hat telephelyén, a 3200 munkavállalónknál hatalmas szellemi tőke van jelen, ami most ki tud teljesedni a kutatás-fejlesztés tekintetében. Felhatalmazást kapunk arra, hogy beruházzunk új technológiákra, innováljunk. Új termékekkel, új fejlesztésekkel fogunk tudni a jövő kihívásainak megfelelni” – tette hozzá az ügyvezető.

Ez persze nagyon szépen hangzik, de a növekedésnek és a fejlődésnek ennél konkrétabb lehetőségei is megnyílnak az új cég létrejöttével. „Bár e telephelyek eddig is teljesítettek külső megrendeléseket, kimondottan hatóanyaggyártó vállalatként a jövőben még könnyebb lesz megállapodni más gyógyszeripari cégekkel, már meg is kaptuk az első megkereséseket – állítja Dr. Diószegi Zsuzsanna. – Az új cég létrejöttével új működési modellt is bevezetünk. A CDMO/CMO, azaz a szerződéses fejlesztés és gyártás a növekedés egyik új útja számunkra.”

Nem egyszerűen arról lesz szó, hogy az Euroapi legyártja a megrendelt hatóanyagokat, bár a vevők akár katalógusból is kiválaszthatják a nekik kellő anyagokat. „Mi nem csak eladni akarunk valamit, hanem partneri viszonyt szeretnénk kialakítani. Ha egy szintézis, egy új molekula kitalálása egy együttműködési szerződés alapján történik, akkor mi a vevőinkkel együtt gondolkodva, nekik tanácsokat adva javíthatunk például a termék tulajdonságain, például a tisztaságprofilon vagy a stabilitásán” – fejti ki az ügyvezető.

Az újpesti telephely szempontjából még a fentieknél is nagyobb lehetőségeket tartogat a változás. Az új cégen belül ugyanis mind létszám, mind profitábilitás szempontjából a budapesti az egyik legnagyobb telephely, és itt van a legnagyobb létszámú és legnagyobb hozzáadott értéket nyújtó fejlesztőcsapat is. Logikus tehát, hogy az Euroapi egyik fejlesztési központja is itt lesz, ahogy az egész cégnek informatikai támogatást nyújtó IT-központot is itt alakítják ki. Ezek létrehozása már folyamatban van, de Dr. Diószegi Zsuzsanna elmondása szerint további fejlesztések is várhatók. „Több tízmillió eurónyi beruházást tervezünk a következő időszakban, ezek egy része már zajlik is, de bővíteni tervezzük a fejlesztési labor kapacitásunkat, a prosztaglandingyártó kapacitásunkat várhatóan egy új épülettel, továbbá kialakítunk egy, a nagy hatású gyógyszerhatóanyagok (High Potent API) fejlesztésére és később gyártására alkalmas egységet, nagy előrelépéseket tervezünk a digitalizálás területén, egyre inkább az ipar 4.0 irányába fogunk elmozdulni. Nem tudjuk, néhány éven belül mi lett volna a sorsa ennek a telephelynek, de most mi vagyunk a zászlóshajója az új cégnek, és a határ a csillagos ég.” Természetesen mindez a beszállítóknak, kivitelezőknek, végső soron az egész magyar gazdaságnak üdvös fejlemény, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy ilyen fejlesztési és gyártási központ milyen lehetőségeket tartogat a munkavállalóknak is. Nem véletlen, hogy a cég már meglévő egyetemi és szakközépiskolai együttműködési programjainak bővítését is tervezi, hogy biztosítsa a jól képzett munkavállalók utánpótlását. További zöldítési programokat is terveznek, a gyártási folyamatok javítása révén kevesebb hulladék képződik majd, az oldószerekből még többet fognak visszaforgatni, esetleg értékesíteni – a fejlesztőcsapat új szintézisutak kidolgozásával ebben is sokat segíthet.

BIZALOM A GYÓGYSZERIPARBAN

De mit fognak mindebből a fogyasztók érzékelni? Az új vállalat erősíteni fogja az európai gyógyszergyártók függetlenségét. Az alapanyagforrások diverzifikálásával, gondos tervezéssel elérhető lesz az, hogy az európai gyártók európai minőségű, a környezetvédelemre és a munkavállalókra vonatkozó szigorú európai előírások betartásával, sok esetben túlteljesítésével készült hatóanyagokhoz juthassanak hozzá, lerövidült szállítási útvonalakon – az igényeiket figyelembe vévő innovációk pedig az ár versenyképességét is biztosítják majd. 

Dr. Diószegi Zsuzsanna szerint pedig mindezt a bizalom fogja össze. „Az élelmiszereknél már elindult egy tendencia, hogy felelős forrásból származót, helyben termeltet veszünk – a gyógyszerek területén is egészséges európai lokálpatriotizmusra lenne szükség, ott pedig sokszor meg se nézzük, honnan származik az adott szer. Én nem vegyész, hanem gyógyszerész vagyok eredetileg, és pontosan tudom, hogy nem mindegy, milyen hatóanyagot használnak fel egy készítményhez. Ha belegondolunk, ehhez szükséges a legnagyobb bizalom, hogy milyen gyógyszert veszünk be, vagy mit adunk a gyermekünknek.”