Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Britcoin: Kína után az Egyesült Királyság is digitális pénzt vezetne be

Az Egyesült Királyság digitális jegybankpénzzel reagálna a bitcoin és más kriptovaluták jelentette kihívásokra. 

A brit kormány pénzügyminisztériuma arra kérte az angol jegybankot, hogy vizsgálja meg a digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségét. Ezzel a hagyományos pénzintézetek és a készpénzes fizetés szerepe is csökkenne. Ha létrehozzák a brit digitális pénzt, akkor a vállalatok közvetlenül a jegybanknál vezethetnek majd számlát – írja a Reuters

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter a nyilatkozata után, amiben bejelentette a digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségét, ennyit posztolt egy Twitter-bejegyzésben: 

„britcoin.” 

Ha a projekt megvalósulna, akkor is csak évek múlva kerülhet sor a brit digitális jegybankpénz bevezetésére. Kína már 2014-ben indított ilyen irányú kutatásokat, több kísérleti program keretében már tavaly ősz óta használják a digitális jüant (e-CNY). Li Bo, a kínai jegybank alelnöke vasárnap jelentette be, hogy a 2022-es pekingi téli olimpia lehet a digitális jüan (electronic Chinese yuan) első tesztje nemzetközi felhasználókkal.

Elsősorban országon belül építenének ki egy stabil digitális fizetési rendszert, de a kínai jegybank már például Thaifölddel és az Egyesült Arab Emírségekkel is tárgyal arról, hogy később országokon átívelő tranzakciókra is használják. 

Forrás: Unsplash

Oszd meg!