Az év legcukibb Forbes magazinja

Az év legcukibb Forbes magazinja jelent meg decemberben, a címlaptól már önmagában elolvadok: Halász Judit és Bálint György közös képen. De a tartalomjegyzékben lévő felvétel az igazi kedvesség. A fotózáson […]

Bővebben

Valeria Zoncoll / Unsplash

Az állami családtámogatást csak kevesen költenék gyerekkel kapcsolatos dolgokra

Sokan bizonytalanok, csak minden negyedik-ötödik leendő szülő venné fel az új támogatást, azt is főleg lakáscélokra.

A Cofidis készített felmérést a leendő vagy már gyerekes szülőkről, amiből kiderül:

  • kevesebbe kerül valójában a gyerekvállalás, mint ahogy azt a leendő szülők gondolják,
  • a stabil párkapcsolat mellett a mindkét szülő biztos munkahelyét tekintik a legfontosabb feltételnek a gyerekvállaláshoz,
  • az állami családtámogatást pedig főleg lakáscélra vennék igénybe, csak a töredékük költené gyerekkel kapcsolatos célokra.

A jelenlegi gyerekesek szerint a gyerekvállaláshoz nem a szilárd pénzügyi helyzet az első: a biztos munkahely (71%) mellett a határozott elképzelés a gyereknevelésről (74%), a szülők együttélése (64%), a támogató családi, baráti környezet (59%) a legfontosabb. A jövőbeli szülőknél viszont jobban érvényesülnek az anyagi faktorok, a megtakarítás (78%), a külön gyerekszoba (68%) és a saját lakás (63%). Egy dologban viszont mindkét csoport egyetért: a gyerekvállalás legfontosabb feltétele a szülők közötti stabil párkapcsolat (87%).

Forrás: Cofidis Hitel Monitor.

Forrás: Cofidis Hitel Monitor.

A gyerekvállalással felmerülő költségek becslésében óriási eltérések jelentkeznek a jelenlegi és leendő szülők között. A jövőbeli szülők egy induló „babacsomagot” (orvos, terhesgondozás, babakelengye, autósülés, hordozó, babakocsi) 1,2 millió forintra kalkulálnak, és az anyagilag leghúzósabb időszaknak a csecsemőkort látják. Ezzel szemben a gyerekesek szerint ez 700 ezer forintnál megáll, szerintük iskoláskort elérve kerül majd igazán sokba a gyerek. Az anyagilag legmegterhelőbb tételekben viszont egyetértés van a két csoport között, ezek az iskolai kiadások, a ruházkodás és az iskolán kívüli fejlesztő foglalkozások.

Forrás: Cofidis Hitel Monitor.

Forrás: Cofidis Hitel Monitor.

Egyelőre kevesen vannak, akik már igénybe vették a családi otthonteremtési kedvezményt vagy a babaváró hitelt, azonban a gyereket tervezőknél viszonylag nagy az érdeklődés: minden negyedik-ötödik igénybe venné. Nagy részüknél sok a kérdőjel: 41 százalék még nem döntött, hogy felvenné-e egyáltalán. Az elsődleges finanszírozási cél a lakásvásárlás (58%), de sokan építkezésre, lakásbővítésre fordítanák (38%). Gyerekneveléssel kapcsolatos kiadásokat a válaszadók negyede (23%), meglévő hitel kiváltását 9 százalék, és autóvásárlást 8 százalék jelölt meg. A kedvezményes hitel megtakarításként vagy befektetésként való kamatoztatását csak kevesen (6%) jelölték meg.

Forrás: Cofidis Hitel Monitor.

Forrás: Cofidis Hitel Monitor.

Boorítókép: Valeria Zoncoll / Unsplash

 

Néha kedvesnek kell lenned magadhoz egy vereség után.