Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pénztármentes boltokat nyit a magyar gasztrovállalkozás

Bevásárlás akár pár perc alatt egy pénztármentes üzletben, sorbanállás nélkül, simán kisétálva a boltból a megvásárolt dolgokkal? A Kende Gastro hamarosan Magyarországon is felbukkanó kasszamentes boltjaiban ez is lehetséges lesz, a megoldás iránt a Mol is érdeklődik. A részletekről, és hogy mikor nyílik Magyarország első pénztármentes kávézója Budapesten, a Forbes.hu-nak beszélt először Kende Gábor, a Kende Gastro társalapítója és gazdasági igazgatója, aki közép-európai terjeszkedést is tervez.

A bevásárlás nem családi program, nem a barkácsáruház az új pláza, az üzletekben pedig létszámkorlátozás jöhet – a koronavírus számos restrikcióval jár-járt a kiskereskedelemben, és a vásárlási szokásokat is megváltoztatta, így elsődleges szempont lett a minél gyorsabb és lehetőség szerint készpénzmentes lebonyolítás. A kiskereskedelmi és gasztro vonalon mozgó piaci szereplők körében az utóbbi egy év láthatóan felgyorsította az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket. Az Amazon Kanada és az Egyesült Államok után idén március elején Európában, Londonban nyitott kasszamentes boltot (erről lásd keretes írásunkat lejjebb), és Magyarországon is van egy úttörő:

a Kende Gastro Zrt. márciusban érintésmentes, teljesen automata üzletek kiépítésére írt alá kizárólagos, Közép-Európára szóló együttműködési megállapodást az AiFi amerikai startuppal.

Kende Gábor tavaly szeptemberben figyelt fel egy cikkben egy automata konténerboltra. Forrás: Sebestyén László

Három évtizedes családi cég

A Kende Gastro Zrt. 32 éves családi vállalkozás, elsősorban professzionális konyhák telepítésével foglalkoznak, a HORECA szektor (szállodák, éttermek és kávézók), valamint catering cégek számára terveznek, szállítanak és egyben szervízelnek konyhatechnológiát. Kende Gábor tavaly szeptemberben figyelt fel egy cikkben egy automata konténerboltra, és sok-sok utánajárást követően elhatározta, hogy a Kende Gastro is belép erre a piacra. Számos technológiaszállító céggel tárgyaltak, végül egy kaliforniai tech-startuppal, az AiFi-jal állapodtak meg.

Az AiFi rutinos szereplőnek számít a piacon: elsősorban az Egyesült Államokban, illetve Kínában nyílnak kasszamentes boltok az ő technológiájukkal. Olyan nagy láncok egységeinek automatizálását végezték el, mint a francia Carrefour, a legnagyobb holland szupermarket-lánc, az Ahold Delhaize, vagy a kioszkokat üzemeltető svájci Valora.

A Kende Gastro a hazai mellett romániai, csehországi, szlovákiai, horvátországi, valamint szerbiai üzletek automatizálására vásárolta meg az AiFi-technológiát, a környező országokban való terjeszkedésről már folynak is a tárgyalások egy „nagyobb piaci szereplővel” – ennél többet egyelőre nem árult el a cégvezető.

Csak fogod az árut és kisétálsz

Az AiFi egy mesterséges intelligencián alapuló technológiát szállít, amellyel bármilyen típusú, jelenleg hagyományosan működő üzletet át tudnak alakítani kasszamentesre, illetve újakat is tudnak építeni, mivel teljesen automatizált konténershopokat is szállítanak – mondja Kende Gábor. A boltokban nincs szükség pénztárosra és személyzetre, kamerákkal követik nyomon a vásárlást és azonosítják be a polcról levett termékeket, az üzletek pedig a nap 24 órájában üzemeltethetők.

Utóbbi azért is előnyös, mert az éjszakai, hétvégi, illetve ünnepnapi munkaerőköltség mindig magasabb, így azonban egy egyszeri beruházással megoldódik az éjjel-nappali üzemelés, amelynek forgalma belátható időn belül visszahozhatja az automatizálás költségét.

Az, hogy mennyibe kerül egy bolt átalakítása vagy egy új konténerbolt, a felszereltségtől (például, hogy van-e hűtőpult) és a nagyságtól függ, de „már néhány millió forinttal el lehet indulni”.

„Néhány millió forinttal már el lehet indulni”. Forrás: Sebestyén László

A vásárlási folyamat végtelenül egyszerű: a boltba a Take it easy applikációja vagy saját bankkártyánk (aki nem akarja letölteni az appot, az bankkártyájával is be tud menni az üzletbe) segítségével lehet belépni, a vásárló leveszi a polcról a szükséges termékeket, amelyeket akár a saját bevásárlószatyrába vagy hátizsákjába is eltehet. Az applikációban megadott bankkártyaadatoknak köszönhetően pedig azzal egyidőben levonják számlájáról a vásárlás összegét, hogy egyszerűen kisétál a boltból a megvett termékekkel.

Az AiFi folyamatosan fejlesztette a technológiát, mára a kamerák és a mesterséges intelligencia adja a rendszer gerincét, míg korábban a termékek még biztonságosabb beazonosítása érdekében súlyérzékelőket is elhelyeztek a polcokon, de ezt mostanra elhagyták.

A Mol is érdeklődik

A folyamat GDPR-barát, a rendszerben nincs arcfelismerés, csak az egyéneket és mozgásukat nézik. Ha valamit levesz a polcról a vásárló, akkor azt algoritmusok segítségével beazonosítják, és automatikusan hozzáadják a virtuális kosárhoz, de természetesen azt is kezelni tudja a rendszer, ha végül nem rakjuk el, hanem visszatesszük a polcra a terméket. 

Az üzemeltetés nem igényel emberi jelenlétet, személyzetre Kende Gábor szerint maximum az elején lehet szükség, hogy legyen valaki, aki segít eligazodni a vevőknek, illetve alkohol árusítása során jöhet még szóba alkalmazott, aki adott esetben elkéri a személyi igazolványt. Zöldséget, gyümölcsöt nem lédig módon, hanem előre lemérve, összecsomagolva lehet majd kapni, és ugyanez igaz a húsárura, felvágottakra is.

Kende szerint a Covid nagyon felerősítette a kiskereskedelmi egységek automatizálásának folyamatát, hiszen sokan kerülik a tömött üzleteket és a sorbanállást, ez a rendszer pedig életképes válasz lehet ezekre az igényekre, hiszen a biztonság a legfontosabb. Ezzel a technológiával ráadásul azt is tudják szabályozni, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak a boltban  – vont párhuzamot a kormány ezirányú, járványügyi megfontolásból hozott döntésével, ami szerint tíz négyzetméterenként egy vevő lehet a boltokban.

Legkorábban április 12-én nyithatnak az iskolák, nincs még döntés a boltzárról

Magyarországon egyelőre kisebb, már működő boltok átalakítására, illetve sportlétesítményektől kaptak megkeresést, bár „még annyira úttörők vagyunk a piacon, hogy valószínűleg sokan nem ismernek minket, hogy szállítani tudjuk a technológiát”. Kulcsrakész konténeres megoldásaikat bárhová telepíteni tudják, ahol van elektromos áram és internetcsatlakozás.

Ez iránt a Mol is érdeklődik, így amint megállapodnak, egy tesztkonténert szállítanak majd ügyfelük egyik benzinkútjához, ez lehet az első magyarországi érintésmentes bolt.

Itt lesz az ország első pénztármentes kávézója

A Kende Gastro Take it easy néven (és azonos nevű sajátmárkás termékekkel) addig is megnyitja saját, automata kávézóját Budapesten a Váci úti Agora Parkban.

A tervek szerint július elsejétől várják vásárlóikat Magyarország első, és ha eddig nem előzi be őket senki, akkor egyben a világ első pénztármentes kávézójában – mondja büszkén Kende Gábor.

A 100 négyzetméteres egységet 16 kamerával szerelik majd fel, egyben ez lesz a vállalat flagship üzlete, bemutatóterme is. A kávézóban nem lesz külön barista, a kávéfőzőgép is be lesz kötve a rendszerbe, minden automatán működik majd, fő célcsoportjuk az Agora irodáiban dolgozó több ezer ember és a környékbeliek.

A világ első pénztármentes kávézója lehet. Forrás: Sebestyén László

A magyar IT-csapat továbbfejleszti az AiFi applikációját: az irodai dolgozók a pillanatnyi készletet is láthatják majd, és grab-and-go rendszerben előre rendelhetnek, így itt lesznek alkalmazottak, ők készítik össze a megrendelt árut, ellátják egy QR-kóddal, és már lehet is elvinni. Az appot házhozszállító cégek is fogják tudni használni, a közelben lakók is rendelhetnek rajta keresztül, a megvásárolt dolgokat pedig az ételszállító cégek veszik át a kávézóban, majd juttatják el a megrendelőnek. Gábor azt mondja, ha sikeres lesz a Take it easy, akkor franchise rendszerben is gondolkoznak, ezért is tartják fontosnak, hogy már az első kávézóba maguk gyártják a salátákat, szendvicseket és nagy hangsúlyt fektetnek a mentes ételekre.

A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a szállító is belépési lehetőséget kapjon, bemehessen a boltba, és feltölthesse a polcokra a termékeket, amit kamerával szintén nyomon tudnak követni. Az új kávézó megnyitása a fejlesztésekkel, a technológia megvásárlásával és a helyszín biztosításával összesen 70 millió forintos beruházás volt, amelyhez a Széchenyi Kártya Program keretében vettek fel hitelt.

Stadionbüfére és szállodai minibárra is alternatíva

Az automata rendszereknek a hagyományos boltok, közértek mellett számos felhasználási lehetősége van például stadionokban vagy hotelekben; a Kende Gastro – tekintettel arra, hogy számos sportlétesítménynek és a szállodának szállították konyhatechnológiát az utóbbi évtizedekben – velük is számol. A rendszer például alkalmas sportlétesítmény büféjének tehermentesítésére: sporteseményeken sokszor előfordul, hogy a néző inkább nem megy ki félidőben a büfébe, attól félve, hogy a sorbanállás miatt nem jut vissza időben a helyére.

Egy automatizált egységgel viszont elérhető, hogy az ember akár 2,7 másodperc alatt vásároljon – hozza fel példának a világ leggyorsabb vásárlását.

A szállodák részéről is komoly érdeklődés van a pénztármentes boltok iránt, mert a sokszor macerás minibár-kezelés helyett sokkal egyszerűbb egy automata egységet elhelyezni a lobbyban, ahol a klasszikus minibár-termékek mellett higiéniás termékeket tarthatnának (gondolva a szállóvendégek esetleg otthonhagyott fogkeféjére), a boltot pedig 24 órán keresztül, személyzet nélkül lehetne üzemeltetni.

Kende Gábor még egy példát hozva kiemelte, hogy vissza nem térítendő költségvetési támogatás igényelhető a falusi kisboltok működésére, fejlesztésére, valamint a bezárt boltok újranyitására. Ezekkel a konténermegoldásokkal a legkisebb településekre is el tudnának jutni, ami a helyi lakosságnak is óriási segítség lenne.

Nem csapta őket agyon a járvány

Tavaly év végén Sanghajban nyílt meg a világ legnagyobb, 400 négyzetméteres automata hibrid üzlete – erről a Forbes.com is beszámolt. Ebben napközben az automata mellett hagyományos vásárlási rendszer működik, majd éjjel tovább működik az automata bolt, személyzet nélkül. Kende ezt a modellt Magyarországon is elképzelhetőnek tartja, akár úgy, hogy éjszakára lezárnak egy szekciót (például az alkoholt áruló sorokat, mert az életkori korlátozás miatt a pénztároson „át kell mennie”, aki alkoholt vesz), a bolt többi része pedig változatlanul működik, kasszamentesen.

Ilyen lesz Magyarország első érintésmentes kávézója, a Take is easy. Forrás: Kende Gastro

A Kende Gastro HORECA-s ügyfelei közül sokan megszenvedték az utóbbi egy évet, de a társaság az építőipari cégek megrendeléseinek köszönhetően csak 30 százalékos árbevétel-csökkenést szenvedett el, és

935 millió forintos forgalmuk volt, valamint csaknem minden munkavállalójukat meg tudták tartani, jelenleg 24 fős a cég.


Az Amazon Londonban nyitotta első európai pénztármentes boltját

Amazon Fresh néven március elején nyitotta első európai pénztármentes üzletét az Amazon, Londonban. Az amerikai óriás 2018 óta nyit hasonló üzleteket, Amazon Go néven 25 ilyen boltja van Seattle-ben, Chicagoban, New Yorkban és San Franciscoban. Nekik saját technológiájuk van, amelyet értékesítenek is, de Kende Gábor szerint ezt azért nem veszik meg a kereskedelmi cégek, mert az Amazon rengeteg információhoz jut vásárlóikról. Ezt nem minden áruház adja ki szívesen, míg például az AiFi rendszere a bolt ügyviteli rendszerére épül, ők csak segítenek abban, hogy az adatokhoz hozzájussanak, de nem kezelik a bolt adatait, például a forgalmi adatokat. Az üzlet tulajdonosa ugyanakkor mindenre kiterjedő információt kaphat a vásárlási szokásokról, pontosan lehet tudni majd például, hogy egy termék előtt mennyi időt tölt el egy vásárló, hányszor vesz le egy terméket és teszi vissza a polcra.


Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!