Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vízpart közeli lakónegyed, összhangban a környezettel

Közösségi életterek, környezetvédelem és okosotthon technológiák: a XIII. kerületi Foka-öbölben épülő Duna Terasz Grande egyesít minden olyan funkciót, ami a fenntarthatóságba sűríthető. A változatos lakásméretekkel széles vásárlói kört megcélzó ingatlankomplexum reagál a környezetre, a vízre, elérhető zöld technológiákat használ, miközben mindkét épülete egyedi és különleges hangulatot teremt. A mindennapi fizikai és mentális jólléthez egyértelműen hozzájárul a fenntarthatóság mellett, hogy közel a Duna-parti sétány, rengeteg a nagy zöldfelület, a játszótér, néhány perc sétára van a hajókikötő és a kültéri fitneszpark.

A környezet pedig nagyon is meghatározó szerepet játszott a projekt tervezésekor. „A Duna Terasz beruházásokkal évek óta aktívan hozzájárulunk a kerület és a lokáció megújulásához, a jövőben pedig cégünk segítségével indul el a patak menti térrész és az öböl megújítása, illetve a futókör kialakítása. Lakóink és a helyi közösség számára új, fenntartható életteret szeretnénk nyújtani a zöld szemléletű épületekkel, az okosotthonokkal, a közösségi zöld tetőteraszokkal” – meséli Tóth Csaba, a D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport ügyvezetője.

Nem nehéz elképzelnünk, hogy ebben az idilli, Duna-parti környezetben a napfelkeltét élvezve sétálunk ki reggelente kávéval a kezünkben az erkélyünkre. Ezt a társasház minden lakója megteheti, hiszen minden lakáshoz tartozik terasz, erkély vagy loggia, ezen felül néhány lakástípus kerttel, tetőkerttel és tetőterasszal is rendelkezik. Bár a nemzetközi lakóingatlantrendek eddig is ebbe az irányba mutattak, a pandémia kezdete óta különös értéket jelent, ha saját életterünket egy erkély is gazdagítja.

Közös szerszámosláda és közösségépítés

Pandémia ide vagy oda, a vírusnak egyszer vége lesz, az ember pedig szociális lény, és ezzel a projekt mögött álló D&B Ingatlanfejlesztő-Csoport is számolt. A Duna Terasz Grande vonzerejéhez nagyban hozzájárulnak az épített élet- és közösségi terek, amelyeknek célja hosszú távon összehozni a lakókat.

Sokszínűség, komfort, használhatóság jellemzi a közösségi terek kialakítását. A lakóközösségen belüli programok szervezését segítik az ott élők számára elérhető tetőteraszok, amelyek szórakozás, napozó vagy sport funkcióra lesznek alakítva. A társasházhoz tartozó nagy belső park és játszótér pedig ideális a kis- és nagycsaládosok számára is, akiknek nap végén nem kell messzire menni a gyerekekkel egy kis kikapcsolódásért.

A közösségi sporteszköztár és szerszámosláda segít abban, hogy ne legyen szükséges minden kényelmünket és szórakozásunkat kiszolgáló eszközt egyénileg beszerezni és tárolni. Míg lakóként az előbbiből a környezet adta életstílushoz szabott sporteszközöket bérelhetjük ki (például SUP, kajak, smartboard, teniszütő), addig az utóbbiból az alapvető, háztartásban szükséges szerszámokat és kisgépeket lehet bérelni.

A legkorszerűbb zöld technológiákkal

A XIII. kerület legnagyobb vízpartközeli beruházásának tervezésében kiemelt szerepet kapnak a zöld, fenntartható megoldások. A zéró-emissziós házak hőtechnikai rendszere a távfűtés megújuló energiaforrásait használja, valamint hőszivattyúk segítik az energiafelhasználás alacsony szinten tartását.

A lakók kényelméhez és az energiatakarékossághoz is hozzájárul, hogy split-klíma helyett mennyezeti hűtő-fűtőrendszer van, ami viszonylag egyenletes klímát biztosít, nem is kell, nem is lehet teljesen kikapcsolni, nem szárítja a levegőt és nem keveri a port. A három rétegben hangszigetelt nyílászárók szintén a lakók komfortérzetét növelik.

Az elektromos autók egyre gyorsabb terjedése miatt a mélygarázsban számos elektromos előkészítéssel rendelkező parkolóhelyet terveztek. A fentiekből is következik, hogy a Duna Terasz Grande a környék egyik legkorszerűbb környezetbarát technológiájú háza lesz.

Okosotthonra programozva

A projekt a környezettudatos elemek mellett olyan, mára már elvárt okos megoldásokat foglal magába, mint a lakások hálózatalapú okosotthon-kialakítása vagy az okospadok a közösségi tereken.

A tervezők egy olyan okosotthon-rendszer alapkiépítését adják a jövendő lakók kezébe, amit mindenki a saját igényei szerint személyre szabhat, különböző funkciókkal bővíthet. Az alapcsomag része az okos villanykapcsoló és konnektor, valamint egy érintőképernyős smart panel, amely a teljes okosotthon-rendszert vezérelni tudja. Utóbbitól függetlenül, a lakások fűtése is programozható és szabályozható mobilapplikáción vagy termosztáton keresztül.

Élettér mindenkinek

A Duna Terasz Grande lakásai két épületben helyezkednek el: az 1-es épület két lépcsőházában 207, a 2-es épület hét lépcsőházában 583 lakás található. Az egyszobás lakásoktól kezdve az akár nagycsaládosok számára is megfelelő ötszobás lakásokig mindenféle típus megtalálható; a méretek 30-tól 117 négyzetméterig terjednek.

A két társasházat két külön építész stúdió tervezte, mindkét épület szellős, lendületes és izgalmas stílusjegyekkel rendelkezik.

A Duna Terasz Grande 1-es épület homlokzata háromdimenziós kubista kompozíció, amelyet a Vadász Építész Stúdió jegyez. Korábbi munkáik között olyan lakóépületek találhatóak, mint a Petneházy utcai Origó-Ház vagy a Beregszászi úti Új-Bauhaus Lakópark, de részt vettek a RAM Colosseum tervezésében is. A 2-es épület tervezői az Óbuda Építész Stúdiót erősítik: ők korábban olyan projekteken dolgoztak, mint a budapesti ötcsillagos Párisi Udvar Hotel, a Dubai Airport, a Szervita téri Emerald Residence és a Sasad Liget I-II.

Megközelíthetőség

A 790 lakásos, 19 üzlethelyiségből álló, több mint kéthektárnyi területet felölelő projekt helyszíne a Vizafogó városrész, ezen belül pedig a Foka-öböl környéke, amelyet a Cserhalom utca és az Úszódaru utca határol. A Duna Terasz Lakónegyed közel helyezkedik el a Duna-parti sétányhoz, ahol nagy zöldfelületek, játszótér, néhány perc sétára pedig hajókikötő, valamint kültéri fitneszpark is található.

A közlekedési infrastruktúrának köszönhetően a Népsziget 10 perc, a Margitsziget pedig negyedóra alatt érhető el. A belváros autóval alig több mint 10 perc alatt közelíthető meg, ráadásul a közeli buszmegálló, valamint a Gyöngyösi utcai és Forgách utcai M3 metróállomások gyors tömegközlekedést tesznek lehetővé, illetve a szolgáltatási környezet (Duna Pláza, Váci úti irodafolyosó) is rendkívül gazdag. A Cserhalom utcán kiépített bicikliút Újpest, illetve a Parlament irányába halad. A helyi önkormányzat több olyan közcélú fejlesztést is tervez, amely a jövőben tovább növeli majd a lokáció színvonalát.

www.dunaterasz.hu