12

Kozmetikumok, kábítószerek és legális tudatmódosítók

A veszélyes és szabályozatlan anyagok könnyű hozzáférhetősége

Megdöbbentő felfedezés: a tizenéves fiú veszélyes szteroidokat szed

Will egyik ügyfele azzal fordult hozzá, hogy aggasztja a 14 éves fia viselkedése. Rengeteg időt töltött edzéssel, és arról panaszkodott, hogy barátai izmosabbak nála, és jobban is tetszenek a lányoknak. Egyre megszállottabbá vált, és ha éppen nem edzett, akkor is testépítésről szóló videókat nézett. Will azt tanácsolta ügyfelének, nézzen körül, nem talál-e a fiú szobájában teljesítménynövelő szerek használatára utaló jeleket. Döbbenten újságolta, hogy injekciós tűket talált az ágya alatt. Voltak ott még anabolikus szteroidokat tartalmazó fiolák is. Ezek nagyon komolyan veszélyeztetik a használó egészségét. Az asszony bele sem mert gondolni, mi történhetett volna, ha a fia tovább fogyasztja ezeket a szereket.

Vannak gyerekek, akik már 13 évesen anabolikus szteroidokat fogyasztanak és az amerikai középiskolás fiúk majdnem 5%-a használt már legalább egyszer anabolikus szteroidot.
Tovább olvasom
Az Interpol „Pangea” fedőnevű műveletének 2008-as indulása óta 2019-ig több mint 105 millió hamisított vagy illegális tablettát, ampullát, üveget stb. foglaltak le.
Tovább olvasom
A gyógyszerekkel kereskedő szájtok 94%-a nem kér orvosi vényt a vásárlótól az amúgy csak vényre vásárolható somatropin nevű növekedési hormonként ismert termék vásárlásakor.
Tovább olvasom

Amit tudnunk kell

Az internet adta óriási szabadságában a vényköteles gyógyszerek, fogamzásgátlók, hormonpótlók, kábítószerek („okos” drogok), engedély nélkül gyártott szteroidok, szabályozatlan kozmetikai kezelések és fogyasztótabletták online beszerzése is ijesztően egyszerűvé vált. A veszélynek leginkább a gyerekek vannak kitéve, a tizenévesek ugyanis nem szívesen fordulnak a szüleikhez vagy orvoshoz például a fogamzásgátlással, a testképükkel vagy egy kínos betegséggel kapcsolatban.

Mekkora a probléma?

Az interneten terjesztett hamisított és szintetikus gyógyszerek hatalmas problémát okoznak. A rendfenntartó szervek által lefoglalt tabletták közül sok súlyos egészségkárosodást, akár halált is okozhat, ha nem megfelelően szedik. A hamis gyógyszerek és mesterségesen előállított „tudatmódosító szerek” bárhonnét származhatnak, és a világon mindenhová szállítják őket, összetételük ellenőrizhetetlen. Sokat árulnak nagy, megbízható platformokon (akár közösségi oldalakon) vagy online gyógyszertárakban, még csak a „sötét” weben sem kell keresgélni utánuk.

A sötét web az internetnek az a része, ahol illegális termékeket, például kábítószert, fegyvereket vagy lopott személyazonosságokat árulnak, valamint információkkal szolgálnak bűncselekmények elkövetéséhez. Ez az az online közeg, ahol a legszörnyűbb dolgok történnek

Milyen hatással lehet a családra?

Illegális gyógyszer vagy egyéb készítmény vásárlásakor előfordulhat, hogy gyermekünk olyan szert kap, amelyik nem a megfelelő mennyiségben tartalmazza az adott hatóanyagot, vagy veszélyes adalékanyagok is vannak benne, esetleg teljesen mások az összetevői mint amit az eladó ígért.. Az ellenőrizetlen gyógyszerek komoly betegségeket, hosszú távú egészségkárosodást, sőt halált is okozhatnak. Ha a gyerek, még ha a megfelelő gyógyszert szerzi is be, lehet, hogy az nem hatásos az önállóan kezelni kívánt problémánál, de az is előfordulhat, hogy túladagolja.

Hogyan akadályozhatjuk meg?

Figyeljünk a gyerekre! Túlságosan testtudatosan vagy lehangoltan viselkedik? Ha elmondja nekünk problémáját, álljunk hozzá támogatóan, és javasoljuk, hogy beszéljen szakemberrel. Ha az interneten szeretne gyógyszert venni, értessük meg vele, hogy ezek a szerek csak a legritkább esetben biztonságosak. Talán problémája olcsóbb, kényelmesebb és kevésbé kínos megoldását látja ebben, de magyarázzuk el, hogy a veszélyek jóval nagyobbak az esetleges előnyöknél, és nem érdemes kockáztatnia az egészségét. A dolog ezenkívül illegális is lehet.

Mit tegyünk, ha már megtörtént?

A szert adjuk le megsemmisítésre egy gyógyszertárban. Azt is ki kell derítenünk, honnét szerezte be a gyógyszert: maga vette, vagy egy barátjától jutott hozzá? Utóbbi esetben beszéljünk a másik gyerek szüleivel. Ha a gyerek vette, nézzük át a kivonatokat, keressük meg a kifizetéseket, vizsgáljuk meg, egyszeri vagy rendszeres vásárlásról van-e szó, és gondoskodjunk róla, hogy a jövőben csak ellenőrzött módon férjen hozzá a fizetési lehetőségeinkhez.

Mikor kérjünk külső segítséget?

Ha a gyereknél valamilyen mellékhatás jelentkezik, orvosi segítséget kell kérnünk. Vigyük magunkkal a gyógyszert vagy kábítószert, amit bevett, hogy a szakértők megállapíthassák a problémát, és megtalálhassák a megfelelő kezelést. Ha arra gyanakszunk, hogy a gyerek másnak is továbbadja a szert érdemes elmagyaráznunk, milyen jogi kockázatokkal jár, ha illegális szereket ad másoknak: bekerül a bűnügyi nyilvántartásba, és ez egész életében elkíséri majd.

Elképzelhető, hogy igen. A fiúknak is lehetnek problémáik a testképükkel, és a fia talán idősebb és fejlettebb emberekről készült fényképekhez hasonlítja magát, olyanokéhoz, akik a több izom eléréséért hajlandók feláldozni az egészségüket. Az izmos testhez nem vezet királyi út, de ha valakinek nagyon sürgős a tömegnövelés, bőven talál csodaszereket és „body hackeket”: olyan italokat vagy tablettákat, amelyek gyorsabban hoznak látható eredményt, mint az egészséges étrend és testgyakorlás.

Elég egy kicsit böngésznünk a fényképmegosztó közösségi portálokon, például az Instagramon, és rengeteg képet találunk kidolgozott testüket mutogató férfiakról és nőkről is. Ez pedig bőven elég egy amúgy is önértékelési problémákkal küzdő tizenévesnek ahhoz, hogy még alacsonyabb rendűnek érezze magát. Magyarázzuk el, hogy egy testépítőnél a hatalmas bicepsz talán hosszú és kitartó edzőtermi munka eredménye, de az is lehet, hogy izomtömeg növelő szereké. Nagyon fontos, hogy megértse: amit az interneten lát, nem mindig valóságos.

A legszembetűnőbb jelek a túlfejlettség és a hirtelen izomnövekedés. Láthatóan testesebb lett a fia (különösen a kar-, mellkas- és lábizmai), holott ugyanolyan rendszerességgel jár edzőterembe, és az étrendjén sem változtatott? Ezek a változások nyilvánvalók, és gyorsan, egyes esetekben akár egy hónap múltán jelentkezhetnek. A folyamat gyakran pattanások kialakulásával jár, elsősorban az arcon és a háton. További jelek lehetnek a zaklatottság, az agresszió, a depresszió és az álmatlanság.

Nagyon veszélyesek. A nem megfelelően fertőtlenített fecskendők veszélye mellett a szteroidhasználat lehetséges mellékhatásai közé tartoznak a vérhányás, a pattanások, a szédülés, a hajhullás, az álmatlanság, a gyomorfájdalmak, a magas koleszterinszint, a vérrögök kialakulása, a rák fokozott veszélye és a májkárosodás. Az ilyen szerek túlzott használata megzavarhatja a normális kamaszkori fejlődést, és idő előtt megöregítheti a csontokat.

Ez attól függ, hol élünk. Egyes országokban a szteroidok és az emberi növekedésihormon-készítmények a nyugtatókkal azonos kategóriába tartoznak, ez azt jelenti, hogy illegális olyasvalakinek eladni, akinek nincs róla orvosi receptje, megvenni vagy birtokolni őket azonban nem ütközik törvénybe, amennyiben személyes használatról van szó.

Nem. Abból, hogy valami törvényesen kapható, nem következik, hogy a fogyasztása is biztonságos. A legális tudatmódosító gyakran csupán azt jelzi, hogy az szer még nem illegális.

Így van. Ez a terület nagyon gyorsan változik, és sok országban a hírhedtebb legális tudatmódosítók már nem számítanak legálisnak. Néhány közülük könnyen a legkomolyabb illegális narkotikumokkal kerülhet egy besorolásba, és ha ez bekövetkezik, birtoklásuk és terjesztésük ugyanolyan súlyos bűncselekménynek minősülhet, mint a heroinhoz vagy kokainhoz hasonló kemény drogoké.

Az első kategóriába tartoznak többek között egyes háztartási vegyszerek, például a sokak által tudatmódosítónak használt oldószerek (műtrágya, medencetisztító szer, füstölő). A második (és sokkal ijesztőbb) csoportját a szintetikus drogok alkotják. Ezeket a „dizájnerdrogokat” kifejezetten úgy állítják elő, hogy megkerülhessék velük a vonatkozó törvényeket, illetve sokkal erősebbé tegyenek velük már létező drogokat. Ezeket az új kábítószereket bénító hatásuk miatt „zombidrogoknak” is nevezik.

Nem létezik. Honnét tudhatná, mi a biztonságos, ha fogalma sincsen, mennyi hatóanyag van egy tablettában, vagy milyen más anyagokat kevertek még hozzá? Az illegális szerek beszerzése azért különösen veszélyes, mert ha a gyereke túladagolja magát, az orvosok azt sem tudják majd, milyen hatóanyagokat kellene semlegesíteniük.
A kutatásokból arra lehet következtetni, hogy a legális tudatmódosító szerek hosszú távú használata is mentális zavarokat, például szorongást, depressziót és emlékezetvesztést okozhatnak.

A sötét web titkosított hálózaton működő szájtokból áll, ezek tehát a Google-ön keresztül nem érhetők el. A fiának ehhez telepítenie kellett egy anonimizáló programot, például a Tort, ami elrejti online tevékenységét. Két dolog utalhat rá, hogy a fia esetleg a sötét webet használja: ha önnek nem ismerős szoftver van a gépén, vagy egy szoftvercéggel folytatott furcsa tranzakciókat talál a bankszámlakivonatán.

Mivel ismeretlen anyagokról van szó, hosszú távon egészségkárosodást, túladagolást vagy akár halált kockáztat. És persze ott vannak a jogi kockázatok is. Hazánkban a kábítószer vásárlás, birtoklás bűncselekménynek számít, amelyet a mennyiségtől és más körülményektől függően börtönbüntetést szabhatnak ki. Az úgynevezett “elterelés” teremti meg annak a lehetőségét, hogy az alkalmi fogyasztóknak legyen lehetőségük a súlyos büntetés elkerülésére. Létezik a kóros szenvedélykeltés bűncselekménye is, ami a 18 éven aluli fiatalokat védi azzal, hogy bünteti azokat, akik őket kábítószer fogyasztására akarják rávenni. (BTK 178 §) Az eladók lehetnek bűnüldöző szervezetek fedett ügynökei is, és ha a fia nagyobb mennyiséget vásárol, még terjesztéssel is megvádolhatják. Végül a fizetési megoldást is klónozhatják, vagy az egész csalásnak bizonyulhat.

Az életkor ellenőrzése a gyógyszereknél gyakran laza, vagy teljesen hiányzik, így gyerekek is vásárolhatnak potenciálisan veszélyes termékeket, csak egy hitelkártyára van szükségük hozzá.

Gondoskodjunk róla, hogy gyermekünk kénytelen legyen hozzánk fordulni, mielőtt vásárolna valamit az interneten.

Magyarázzuk el, mennyire megbízhatatlanok lehetnek az online orvosi információk, és hogy csak az igazi, hús-vér orvosok diagnosztizálhatják pontosan. Azt is értessük meg vele, hogy nincsenek csodaszerek.

Vegyük komolyan a gyerek egészségével vagy külsejével kapcsolatos aggodalmait, és biztassuk, hogy keressen fel egy orvost vagy más szakembert, és beszélje meg vele problémáit.

Mondjuk el, hogy a veszélyes összetevőkre valószínűleg nem hívják fel a figyelmét. Arra pedig ne számítson, hogy bármilyen jogok is megilletik, ha a gyógyszerek visszaküldésére kerülne sor, vagy hogy visszakövetelheti a pénzét, ha hamis terméket kap.

Ha viselkedésbeli vagy fizikai változásokat tapasztalunk a gyereknél, derítsük ki, mi áll mögöttük.

Magyarázzuk el, hogy használatuk egészségi vagy jogi következményekkel járhat: tapintatosan kérdezzük meg, miért vette őket. Mindig álljunk hozzá nyitottan.

A gyereknek talán fogalma sincs róla, mit tartalmaznak a legális tudatmódosító szerek, vagy milyen hatással járhatnak. Valószínűleg azt sem tudja, hogy talán nem is sokáig maradnak legálisak.