7

Becserkészés

Hogyan védjük meg gyermekünket az online ragadozóktól, azaz a pedofil hajlamú internetezőktől?

A tizenéves lányt sikeresen cserkészi be és használja ki egy idősebb férfi

Will egyik ügyfele időnként rossz viselkedése miatt elkobozza lánya telefonját. Egy alkalommal azonban gyanút fogott, ugyanis a lány a szokásos jelenet nélkül adta oda a mobilt. Az asszony belenézett a gyerek iskolatáskájába, és talált egy okostelefont az egyik oldalzsebben elrejtve. A lány ugyanazt a kódot használta hozzá, mint az elkobzott telefonhoz, így be tudott lépni, és azt látta, hogy a mobilt mindig ugyanarról a számról hívták. Ezenkívül nyíltan szexuális tartalmú, explicit képeket is talált a lányáról és egy felnőtt férfiról.

Átlag hét év telik el, mire a gyerekek beszélnek az őket érő első zaklatásról. Sokuk szerint segített volna, ha valaki észreveszi a jeleket.
Tovább olvasom
Tudta, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) oldalán lehetősége van bejelenteni az illegális, zaklató vagy engedély nélkül közzétett tartalmakat és összegyűjtve olvasható az összes jogi tudnivaló is az internetes veszélyekkel kapcsolatban?
Tovább olvasom
Tudta, hogy a Kék-Vonal 116-111-es segélyvonalát gyerekek és fiatalok ingyenesen hívhatják 0-24-ben, és felnőttként is hívhatjuk, ha aggódunk egy gyerekért vagy fiatalért?
Tovább olvasom

Amit tudnunk kell

Becserkészés – grooming – alatt egy sebezhető személy, általában gyerek fokozatos, alig észrevehető, ártalmas befolyásolását értjük. Ezt teszik a szexuális ragadozók, a szekták, sőt a terroristák is: lépésről lépésre nyerik el áldozatuk bizalmát, hogy aztán kihasználhassák, gyakran szexuális értelemben. A biztonsági szakmában ezt néha „human hackingnek” vagy „pszichológiai manipulációnak” (social engineering) nevezzük.
Ahhoz, hogy jobban megismerhessük ezt a folyamatot, szülőként érdemes megnézni a Csapda a neten című cseh dokumentumfilmet, amely tinédzsernek tűnő színésznőkkel mutatja be, hogyan zajlik a becserkészés az online chatszobákban. A filmnek létezik egy vágott oktatói változata is, amely kifejezetten az érintett korosztály (12+) számára készült.

Mekkora a probléma?

A becserkészés egyik leggyakrabban felismerhető formája az úgynevezett „catfishing”. Ez minden internethasználóval előfordulhat, és az a lényege, hogy az elkövető magát valaki másnak tettetve csalja csapdába áldozatát. Itt arról van szó, hogy az illető teljesen más személyazonosságot épít fel a semmiből, vagy ellopja valaki másét. A felnőttekkel az ilyesmi leggyakrabban a társkereső szájtokon vagy alkalmazásokon esik meg. A gyerekek becserkészése azonban sok online chatplatformon vagy közösségi felületen előfordul.

Milyen hatással lehet a családra?

Borzalmas hatással. A becserkészés sokszor vezet szexuális zaklatáshoz, és általában nem korlátozódik egy gyerekre. A becserkésző felnőtt rosszindulatú szoftverek telepítésére is ráveheti célpontját, és ezekkel irányíthatja webkameráját és egyéb hardvereszközeit, vagy hozzáférhet a szülők e-mailjeihez. Rábírhatja a gyereket, hogy kapcsolja vissza a szülők által kikapcsolt tartózkodásihely-követést, kerülje meg a szülői ellenőrzést, változtasson meg jelszavakat, hogy a szülők ne tudják használni készülékeiket, vagy telepítsen bizonyos alkalmazásokat, szolgáltatásokat. Mindenekelőtt azonban arra törekszik, hogy hatalmat szerezzen a gyerek felett, és elijessze a saját szülei vagy a rendőrség értesítésétől.

Hogyan akadályozhatjuk meg?

Amennyiben a gyerek közösségi platformján beállítható, gondoskodjunk arról, hogy csak a barátaitól fogadhasson üzenetet, idegenektől ne - akár idegenek ne is jelölhessék ismerősnek. Beszélgessünk a gyerekkel valódi és online barátairól. Nem az „ötperces barátok” miatt kell aggódnunk, hanem azok miatt, akikkel a legtöbbet beszélget. Kérdezzük meg, van-e legjobb internetes barátja. A becserkésző igyekszik elterelni áldozatát a népszerű chatplatformokról, és olyan környezetbe csalni, amit ő irányíthat. Nagyon fontos, hogy a gyerek tudja: nem adhat ki lakcímet vagy más személyes információt, és sohasem mehet bele titkos találkozókba. Ha szeretne személyesen is megismerkedni egy addig személyesen nem ismert, online barátjával, azt nyilvános helyen tegye, velünk vagy egy másik megbízható felnőttel együtt.

Mit tegyünk, ha már bekövetkezett?

Keressük a beazonosítható jeleket! Ha a zaklatás már megtörtént, változások következhetnek be a gyerek viselkedésében a depressziótól, elszigetelődéstől a lopáson át az önkárosításig. A becserkészők gyakran nagyon okosak, és lehet, hogy már hetek, sőt hónapok óta „puhítják” a gyereket. Meg kell nyugtatnunk, és el kell magyaráznunk neki, hogy minél többet tudunk, annál jobban segíthetünk. Nagyon fontos, hogy szakítson meg vele minden kapcsolatot, és mi vegyük kezünkbe az irányítást. Indokolt lehet a gyerek által addig használt a fiók(ok) törlése, illetve készülékeinek elvétele, hogy megakadályozzuk a további érintkezést.

Az alábbi jelek közül egy vagy több arra utalhat, hogy gyermekünket ragadozó próbálja becserkészni:

  • rejtélyes módon új eszközhöz, például telefonhoz vagy új ruhákhoz, ékszerekhez jutott
  • hirtelen jelentős változás áll be a testsúlyában, a külsejében vagy a viselkedésében
  • nyugtalan, visszahúzódó
  • ismeretlen számról kap hívásokat
  • rejtegeti a telefonját, laptopját
  • magyarázat nélkül eltűnik otthonról
  • gyanús sérülések jelennek meg rajta

Mikor kérjünk külső segítséget?

Ha a ragadozó szexről beszélt, kompromittáló képek vagy információk vannak a birtokában, fenyegetőzött, vagy megpróbált személyesen találkozni a gyerekkel, értesítsük a rendőrséget, még akkor is, ha az illető azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza a kompromittáló anyagot, vagy bánt egy családtagot. A ragadozók nagyon ritkán váltják be fenyegetéseiket. Mutassuk meg a rendőrségnek a szóban forgó eszközöket, és adjunk át minden bizonyítékot, hogy pontosan lássák, mi is történik! Ezek a ragadozó azonosítását is segíthetik.

A ragadozók általában olyan csatornákat használnak, ahol kisebb eséllyel kapják el őket: olyan fórumokat, chatszobákat és más, marginális platformokat, ahol nem ellenőrzik és moderálják olyan szigorúan a hozzászólásokat, mint a nagyobb, felkapottabb szájtokon, ahol nagyobb valószínűséggel fedezik fel és jelentik őket. Néha kerülőutakon próbálkoznak. Célba vehetnek gyerekeket például olyan helyeken, amikre nem a klasszikus értelemben vett „internetként” gondolunk. Ilyenek a nem konzolos játékhálózatok (például a PC-s játékok). Különösen azokat kedvelik, ahol rajzfilmfigurák és chatszobák vannak.

A ragadozók gyakran olyan gyerekeket vesznek célba, akikre úgy tűnik, kevésbé figyelnek a szüleik – például hosszú időt töltenek az interneten –, vagy akikről úgy vélik, kiszolgáltatottabbak. A ragadozók az áldozatokról hamar letapogatják, hogy figyelő szóra vágynak és ezt, hogy a bizalmukba férkőzzenek, azonnal megadják nekik. Célkeresztbe kerülhetnek például a valamilyen fokú autizmussal élők, nekik könnyebb a bizalmukba férkőzni, mivel hajlamosak szó szerint venni a dolgokat. Ha tehát a szülő cikkeket vagy linkeket posztol gyermeke állapotáról, hogy felhívja rá a figyelmet, ezzel akaratlanul is felkeltheti a ragadozók érdeklődését.

Sok kiskamasz lány szereti a kiskutyákat, cicákat, egyszarvúakat, a popzenét és hasonlókat. A becserkésző mondhatja magáról, hogy valamelyik popzenekar lemezkiadójánál dolgozik, vagy egy játékgyártó cégnél, vagy hazudhat bármit, ami indokolja, miért akar küldeni valamit a gyereknek. Akinek persze nem kell mást tennie, csak megadnia a lakcímét, és ő már postázza is az ingyenajándékot. A gyerekkel azonos korúnak és neműnek adhatja ki magát, elárulhatja, hogy tetszik neki egy fiú vagy lány, és látszólag tanácsot kér a gyerektől, valójában azonban további terveinek közös alapját fekteti le. Miután a ragadozó a gyerek bizalmába férkőzött, vagy sikerült „titkokat” kicsikarnia belőle, elkezdi kihasználni ezeket. Ha a gyerek nem tesz meg bizonyos dolgokat, trükköket és manipulációt vet be.

Azonnal vessen véget a beszélgetésnek. Semmilyen körülmények között se engedje meg, hogy a gyerek felügyelet nélkül visszatérjen erre az oldalra! Először is ez a hely egyértelműen nem biztosít megfelelő védelmet felhasználóinak, másodszor a valahonnét kitiltott ragadozó nagyon könnyen újra regisztrálhat egy másik e-mail-címmel vagy egy teljesen más személyazonossággal.

Próbáljuk az egészet a való világ viszonyai között elhelyezni! Egy gyereket jobban érdekel, hány pontot ért el a másik egy számítógépes játékban, vagy hogy melyik a kedvenc Pokémonja, mint az, hogy apa és anya otthon vannak-e. Ha a kérdező gyerek, a „hol vagy?” kérdésre általában megelégszik a városnévvel, ha viszont valaki a konkrét városrészre kíváncsi, azt már vészjelzésnek kell értelmezni! További árulkodó jel lehet a kitartás. Ha a gyerek a kérdésekre rövid, közömbös válaszokat ad, a legtöbb kortárs feladja, és tovább kutat olyanok után, akikkel jobban lehet társalogni. Mi lehet az oka, ha a kérdező nem így tesz?

Ez gyakran meghatározott sablon szerint zajlik. Miután a ragadozónak sikerült közös alapot találnia, a következő lépésben barátságnak látszó kapcsolatot alakít ki. Ezután megpróbálja érzelmileg még bensőségesebbé tenni ezt a barátságot, és nemcsak zenéről vagy játékokról kezdeményez beszélgetést, hanem érzelmekről és személyes tapasztalatokról is. Innét aztán továbbléphet a szexualitás területére. Közben valószínűleg folyamatosan törekszik célja, a személyes találkozó elérésére.

Előfordulhat, de nagyon ritka. A kéretlen, kihívó üzenetek általában a fiatal férfiakra vagy az internetes magamutogatókra jellemzők. A cserkésző ragadozó sokkal finomabb eszközöket alkalmaz. Ne feledjük, nagyon számító, és sokszor nagyon okos emberekről van szó, a világért sem szeretnék elriasztani kiszemelt áldozatukat.

Abban a viselkedésben, ami nekünk gyanúsan hat, egy gyerek esetleg semmi furcsát nem talál. A legfontosabb figyelmeztető jelzések a személyes információk firtatása vagy a javaslat, hogy másutt folytassák a beszélgetést, különösen ha privát csatornáról, például e-mailről vagy üzenetküldő alkalmazásról van szó. A gyereknek ilyenkor mindig fel kell feltennie azt a kérdést, hogy „miért?”, ha úgy érzi, a beszélgetés kezd furcsává válni, az valószínűleg így is van.

Kérdezze meg a gyerektől, mit árult el neki, vagy osztott meg vele: név, lakcím, képek, e-mail-cím, más közösségimédia-profilok, telefonszám? Tudnia kell, milyen csatornákon léphet kapcsolatba a ragadozó a gyerekkel, és ezeket mind zárja le (chaten jelentse az adminisztrátoroknak, tiltsa le vagy törölje gyereke fiókját, nyisson új e-mail fiókot, ha szükséges vegyen gyermekének új SIM-kártyát)! Értesítse a rendőrséget is! Nemcsak gyereke védelmében, hanem a ragadozó és bűntársai esetleges más célpontjainak érdekében is.

Először is készítsen képernyőfelvételt minden bizonyítékról. A rendőrség komolyan veszi a ragadozókról tett bejelentéseket. Ez ugyanis súlyos cselekmény, és az elkövető sokat veszíthet, ha lebukik. Sok ragadozó nagyobb hálózathoz tartozik, aminek felgöngyölítésén a rendőrség talán már dolgozik is.

Beszélgessünk a gyerekkel arról, hogyan ténykednek az ilyen emberek, és hogy megpróbálhatnak összehozni egy személyes találkozót!

Magyarázzuk el, hogyan dolgoznak a becserkészők, próbálhat a ragadozó a bizalmába férkőzni, és információkat kicsalni tőle (Mi a neved? Hol laksz?).

Mindig tudjuk, kikkel áll rendszeres online kapcsolatban! Rendszeres beszélgetések során óvatosan megkérdezhetjük, hogy mostanában milyen a hangulat a chatelős barátaival és minden rendben van-e.

Beszélgessünk vele az ösztönök hasznosságáról! Ha úgy érzi, a kérdések kezdenek furcsává vagy tolakodóvá válni, lépjen ki!

Kössük a lelkére, hogy soha ne árulja el online idegeneknek a teljes nevét, telefonszámát, lakcímét vagy felhasználóneveit, közösségi profiljait.

Ha az interneten hazudnak a korukról, azzal megtéveszthetnek egy ártatlan embert, és komoly bonyodalmakat okozhatnak.

A ragadozók nem csak a chatszobákat használják: lehetnek ismerősök ismerősei, felbukkanhatnak online játékokban vagy bárhol az interneten.

Ha megtörtént a kapcsolatfelvétel, a ragadozó információhoz juthatott testvérekről, szülőkről, barátokról, a tágabb családról, és meg is oszthatta ezt az információt más ragadozókkal.

Ha ragadozóra gyanakszunk, tiltsuk le, vagy - ennek okát a gyerekkel alaposan átbeszélve - töröljük a gyerek fiókját, és jelentsük a történteket a rendőrségnek!