Shell logo

A karbonlábnyomunk

csökkentése nem várhat

A világ folyamatosan gyorsul, fejlődik körülöttünk, és mindenkinek – az országoknak, a gazdasági szereplőknek és az egyéneknek is – felelősséget kell vállalnia a jövő generációiért. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy tevékenységeink során folyamatosan törekedjünk a fenntarthatóság elérésére, a fosszilis üzemanyagok használatából származó károsanyag-kibocsátás ellensúlyozására. Eredményességünket ezen a téren legjobban a szénlábnyomunk csökkentése fejezi ki, ami nélkülözhetetlen a globális felmelegedés ellen folytatott küzdelem sikerességéhez. Mindannyiunknak tennie kell azért, hogy elérjük a Föld hőmérsékletének emelkedésével kapcsolatos, a Párizsi Klímaegyezményben megfogalmazott célkitűzéseket. Megfelelő szabályozással, innovatív megoldásokkal, illetve fogyasztói és életmódbeli döntésekkel karbonlábnyomunk csökkenthető, ehhez azonban jól átgondolt együttműködésre és azonnali cselekvésre van szükség.

Az együttműködés

történelmi pillanata

Nekünk, a Föld jelenlegi lakóinak, minden bizonnyal az az egyik legjelentőseb történelmi kihívásunk és felelősségünk, hogy megteremtsük a globális felmelegedés féken tartásához szükséges változtatások feltételeit. Ezt jól átgondolt tervek alapján, kitartó közös munkával, kreativitásunkat szolgálatba állítva kell megtennünk, akár áldozatokat is vállalva. Az országok, a gazdasági szereplők és az egyének együttműködését nagyban felértékeli, hogy egy történelmi pillanat részesei. Most van szükség cselekvésre, most kell meghoznunk a jó döntéseket annak érdekében, hogy a jövő generációi büszkén tekinthessenek vissza ránk. És olyannak lássanak minket, mint akik fontos változások árán elérték: ők is ugyanolyan – sőt még jobb – feltételek mellett élvezhetik a Föld által biztosított élet lehetőségeit, mint elődeik.

A Shell

nettó zéró

kibocsátású energiaipari vállalattá alakul 2050-ig

A Shell – annak érdekében, hogy a klímaváltozással szembeni küzdelemből a lehető legteljesebb mértékben kivegye a részét – célul tűzte ki, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye keretében létrejött Párizsi megállapodás értelmében, a társadalommal összhangban, legkésőbb 2050-re nettó zéró kibocsátású energiaipari vállalattá alakul. Ez azt jelenti, hogy a cég 2050-re éppen annyi üvegházhatású gázt semlegesít, amennyit saját és vásárlói tevékenysége során a légkörbe juttat. A célkitűzés nagyratörő, és a tevékenységek széles körű átalakítását teszi szükségessé. Ezzel azonban a vállalat nem csak az energiaiparban akar példát mutatni, hanem a gazdasági szereplők széles körének, saját partnereinek és vásárlóinak is azt üzeni, hogy a változás nem csak szükséges, de lehetséges is.

A Shell

mint energiaszolgáltató

A Shell elsődleges küldetése az, hogy vásárlói és partnerei számára biztosítsa a tevékenységükhöz szükséges energiát. Mindezt úgy, hogy közben szem előtt tartja célkitűzését, miszerint 2050-re nettó zéró karbonkibocsátású vállalattá válik. Ennek érdekében egy sor változtatást hajt végre: alacsonyabb széntartalmú termékeket is kínál ügyfelei számára, megújuló erőforrásokból vásárol áramot, valamint lehetővé teszi az elektromos és hidrogén-meghajtású autók töltését is. Termékei karbonintenzitását – ami a vállalat által értékesített egységnyi energia összes üvegházhatású gázkibocsátását fejezi ki, beleértve azok előállítását, feldolgozását, szállítását és vásárlói által történő felhasználását is – 2050-re a 2016-os szinthez képest 100 százalékkal fogja csökkenteni.

A Shell

mint energiafelhasználó

Ahhoz, hogy a Shell energiát szolgáltasson, természetesen neki magának is energiára van szüksége. Éppen ezért nettó zéró karbonkibocsátási célkitűzése elérése érdekében azt is szem előtt kell tartania, hogy a tevékenységei során milyen energiát használ. Vagyis a vállalatnak 2050-ig vállalnia kell: ahol csak lehet, olyan megoldásokra kell áttérnie, amelyek nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat. Azon munkafolyamatoknál, amelyeknél ez nem oldható meg, a cég biztosítani fogja az összes kibocsátása semlegesítését. A Shell így válik majd nettó zéró kibocsátású energiavállalattá.

Partner

az átalakulásban

A Shell mindent megtesz annak érdekében, hogy vezető szerepet töltsön be az energiaátmenet felé vezető úton. Ezért saját tevékenységének alapvető átalakítása mellett partnerei számára is minden lehetőséget meg kíván adni üvegházhatású gázkibocsátásuk megfelelő alakításához, és saját karbonlábnyomuk csökkentéséhez. Innovatív megoldásain túl a cég az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére irányuló kezdeményezések támogatásával világszerte együttműködik kormányzati szereplőkkel, akár az energiaszektortól eltérő területeken is. A változás útján a Shell partnerként tekint az egyes országokra, a gazdasági aktorokra és az egyéni vásárlókra egyaránt, mert meggyőződése, hogy a siker csak minden szereplő közös erőfeszítésével érhető el.

A Shell Magyarországon

is a fenntarthatóság útján halad

A Shell Magyarországon is arra törekszik, hogy töltőállomásait még fenntarthatóbb módon működtesse. Ezért az üzemeltetésükhöz szükséges áram döntő többségét már kizárólag megújuló forrásokból származó villamosenergia biztosítja. A töltőállomásaikon elérhető termékek esetében egyre nagyobb mértékben vezeti ki az egyszer használatos műanyagokat, és törekszik az újrahasznosított csomagolások alkalmazására az élelmiszerek és az ablakmosó-folyadékok terén egyaránt. Emellett folyamatosan dolgozik a töltőállomások energiahatékonyságának fejlesztésén, például az itt használt hűtőszekrények és fényforrások korszerűsítésével és cseréjével.

Footer forest