Támogatói tartalom

Rák

A rákbetegség elleni küzdelem egyik legfontosabb eleme a korai felismerés.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2016-ban 33,6 ezer honfitársunk halt meg valamilyen daganatos betegségben, ez az összes haláleset több mint negyede. Ez így is rendkívül magas szám, de ha még azt is hozzávesszük, hogy ennek harmada elkerülhető lenne prevencióval, még fájóbb.

A legnagyobb életveszteséget okozó tényezők a rossz táplálkozás, a magas vérnyomás és a dohányzás. Ezen belül a dohányzás maga gyakorlatilag az emberi test minden szervét VAGY sejtjét rombolja, a tüdőrák 90 százalékáért tehető felelőssé, de a szájüregi, a nyelőcső-, a gégerák mellett a hasnyálmirigyrák kialakulásában is jelentős szerepet játszik.

A prevenció tehát alapvető. Ennek legfontosabb eleme a dohányzás elhagyása lenne – ma a lakosság nagyjából 38 százaléka dohányzik, ami meglehetősen magas, – de legalább annak csökkentése.

Szeretnéd tudni, hogy te mennyire vagy egészségtudatos?
Töltsd ki a kvíz tesztet és megtudod az eredményed!

Szűrővizsgálatok

"A rákbetegség elleni küzdelem egyik legfontosabb eleme a korai felismerés, ez pedig több esetben szűrővizsgálatokkal meg is oldható."

A szűrés ez esetben azt jelenti, hogy a betegség már akkor látható jeleket produkál, amikor még nincsenek tünetek – ilyen lehet egy kicsi folt a tüdőröntgenen – és ebben a korai szakaszban nagyobb sikerrel, kevésbé drasztikus eljárásokkal kezelhető.

Mikor menjünk orvoshoz?

Bizonyos életkorokban a nők és a férfiak is részt vehetnek államilag finanszírozott szervezett szűréseken. Tipikusan ilyen az emlők, a prosztaták, , a méhnyak vizsgálata. Mindkét nem számára már fiatal felnőtt korban célszerű rendszeresen vizsgálni az anyajegyeket, a bőrrák különböző fajtái már egészen fiatal korban is kialakulhatnak. A szájüregi rák szűrését a rendszeres fogorvosi vizsgálatokkal egy füst alatt el lehet intézni, erre 45 éves kor felett érdemes komolyabb hangsúlyt fektetni. A vastagbélrák szűrését 50 év felett célszerű rendszeresen beiktatni.

Az ÁNTSZ becslése szerint, ha Magyarországon a lakosság legalább 70 százaléka részt venne az egészségügyi ellátórendszer által felkínált szűrővizsgálatokon, a szervezett szűrés bevezetését követő 5-7 éven belül évente mintegy 1500-2000 személy idő előtti halálozása elkerülhető lenne.

A szűrések egy része otthon is elvégezhető, így a nők a mellek, a férfiak a herék alapos vizsgálatával idejekorán észrevehetik a csomókat, elváltozásokat. Hasonlóképpen érdemes rendszeresen nézni az anyajegyeket is. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha valami furcsát találunk, de akkor minél hamarabb. Legyen inkább vaklárma, derüljön ki, hogy csak zsírmirigy vagy a hormonváltozás miatt alakult ki csomó a mellben, minthogy elbagatellizáljuk a veszélyt.

CT-re átlagosan 27 napot kell várni – a legtöbb a statisztika szerint 60 nap – az MR-re 75 napot. Ehhez képest CT-t, teljes hasi ultrahangos vizsgálatot egy-két napon belül, MR-vizsgálatot pedig egy héten belül le lehet tudni, ha a beteg hajlandó és képes fizetni. Teljes hasi ultrahangért és CT-ért 16-20 ezer forintot kell fizetni, az MR azonban jóval húzósabb: alaphangon 30 ezer forint körül alakul, ha kontrasztanyagos vizsgálat is kell, az pedig ennek több mint a duplája. Általánosságban az olyan szűrővizsgálatok, mint az anyajegyek átnézése, tüdőgyógyászati vizsgálat 30 nap alatt megvannak, ezt lehet magánúton egy héten belüli időszakra rövidíteni. A tüdőszűrés ugyanakkor az állami rendszerben is pikkpakk megvan.

Szeretnéd tudni, hogy te mennyire vagy egészségtudatos?
Töltsd ki a kvíz tesztet és megtudod az eredményed!