Támogatói tartalom

Neuro

A neurológiai betegségek rendkívül alattomosak. A kiváltó okokat sok esetben nem ismerjük, azonosítani sem egyszerű némelyiket, biztosat esetenként akkor lehet csak mondani, amikor már nagy a baj.

Bele nem hal a beteg, de az életminőséget brutálisan rombolják ezek a betegségek.

Az idegrendszer lehet központi és periférikus, előbbi az agy és a gerincvelő, utóbbi pedig az ide be- és az innen kimenő ideghálózat. Az idegrendszeri betegségek rendszerint ezek működését rontják vagy akadályozzák. A legismertebb betegségek közé tartozik az epilepszia, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a különböző okokra visszavezethető demencia vagy a sclerosis multiplex.

Az epilepszia elektromos kisülések sorozata az agyban, ami rohamokban mutatkozik meg. A lakosság 5 százaléka élete során legalább egy epilepsziás rohamot átél. Ezek a rohamok sokfélék lehetnek, nemcsak a Julius Caesarra jellemző egész testet feszítő rángás tartozik ide, kisebb rángásokat eredményező is lehet. Gyógyszeres kezeléssel többnyire teljes mértékben kordában tartható. A sclerosis multiplex inkább a nők betegsége, jellemzően fiatalabb korban 20-50 éves kor között jelentkezik, Magyarországon 7-8 ezren szenvednek tőle. A beteg állapota az évek előrehaladtával folyamatosan romlik, vége akár teljes rokkantság is lehet.

A demencia, vagyis az elbutulás valójában egy tünetegyüttes, amely jellemzően 65 éves kor felett az agysejtek pusztulása miatt alakul ki. Az Alzheimer és a Parkinson kór megjelenhet akár fiatalabb korban is, mégis inkább a 60 éves kor felett jellemző. Előbbi lényegében a teljes szellemi tudat szétesését eredményezi az idegsejtek pusztulása miatt, utóbbi pedig az ingerületátvitel romlása miatt a fizikai és szellemi leépülést akár rövid időn belül is okozhatja. A Parkinson-kór tüneteinek jelentkezésekor a sejtpusztulás akár már 80 százalékos, Magyarországon 16-20 ezer ember szenved a betegségtől. Az Alzheimer-kór a 65 év feletti lakosság egy százalékát érinti.

Figyelni kell a környezetünkben élőkre

"A kisebb mozgáskoordinációs problémákat könnyen lehet idegeskedésre, fáradtságra fogni, a kezdődő memóriazavar pedig fel sem tűnik."

A környezet, a család jóval hamarabb felismerheti, hogy valami nincs rendben, ez esetben pedig jó minél hamarabb lépni. Bár a betegségek eredete jellemzően nem ismert, így gyógyítani sem lehet a kórokat, de minél hamarabb megvan a diagnózis, annál könnyebb megtartani az élhető életminőséget a lehető legtovább. Mivel itt nem adott elváltozásra, hanem ismeretlen okok miatt kialakuló állapotromlásra kell gyógyszert keresni, sokszor egyedi koktélt kell kikísérletezni a betegnek.

Az átlagos neurológiai vizsgálatok legalább egy órát vesznek igénybe, az orvos már az első kézfogásnál elkezdi a vizsgálatot, figyeli a beteg mozgását, szemét, az első kérdésekre adott reakciót, hiszen már ezekből az apró mozdulatokból is következtetni lehet az általános állapotra. A diagnózishoz elengedhetetlen az alapos neurológiai vizsgálat, ám ez önmagában sokszor nem elég. A különböző képalkotási technológiák, különösen az MR és az EEG megfelelő lehet, esetenként azonban az agyból vagy gerincvelőből vett folyadékot is vizsgálni kell.

Szeretnéd tudni, hogy te mennyire vagy egészségtudatos?
Töltsd ki a kvíz tesztet és megtudod az eredményed!

Költségek

A statisztikák alapján az általános neurológiai vizsgálatra átlagosan 30 napot kell várni. A különbségek ordítóak, egy rendelőintézetben 264 nap a várakozás sok helyen azonban csak egy-két nap. A gyermekneurológia esetében hasonló a helyzet, 29 nap az átlagos várakozási idő. Ez persze csak az alapvizsgálat, ha ezt követően kiegészítő/diagnosztikai vizsgálatokra is szükség van, az újabb várakozás – MR esetében 75 nap. E kettő már összesen több mint három hónap üresjárat, ami nagyon megterhelő lehet.

Magánúton egy általános neurológiai vizsgálat 20-25 ezer forint körül alakul, és nem kell heteket sem várni. A kiegészítő vizsgálatok árát is érdemes belekalkulálni, a CT ára kb. 20 ezer, az MR pedig alsó hangon 35 ezer forint körüli kiadást jelent.

Szeretnéd tudni, hogy te mennyire vagy egészségtudatos?
Töltsd ki a kvíz tesztet és megtudod az eredményed!