Támogatói tartalom

Emésztés

Emésztőszervi gondok

Az emésztőrendszert érintő betegségek jellemzően nem okoznak halált – a daganatos betegségeket ide nem számítva –, ám nagyon nagy mértékben képesek rontani az életminőséget. Az állandó fájdalom, diszkonfortérzet mind emberi kapcsolatainkat, mind önértékelésünket rombolhatja. Éppen ezért nem lehet ezeket a betegségeket félvállról venni, hiszen akár évtizedeken át is kísérhetnek bennünket.

"Egyre jellemzőbb lett az utóbbi évtizedekben, hogy különböző élelmiszerek okozzák a problémát: allergiát és intoleranciát."

A kettő nem ugyanaz. Az allergia valamilyen alapanyagra adott immunválasz, az immunrendszer fokozott működésének egyik leggyakoribb formája. A lakosság 2-5 százalékát érinti, a szervezet bizonyos anyagokra, élelmiszerekre reagál extrém módon. Már egészen kis mennyiségnél is fellépnek az allergiás reakciók, így a csalánkiütés, végtagok, nyak feldagadása ill. gégeödéma, súlyosabb esetben rohamok.

Ezzel szemben az ételintolerancia az emésztőrendszer betegsége, jellemzően a szervezet bizonyos anyagokat nem képes feldolgozni – például a laktózintolerancia esetében a szervezetből hiányzik egy enzim, amely képes lebontani a laktózt – ez okozza a tüneteket. A lakosság 15-20 százaléka szenved valamilyen ételintoleranciától. Ebben az esetben a szervezet puffadással, hasmenéssel, fokozott gázképződéssel reagál az ételre. Minél nagyobb mennyiséget fogyasztunk az adott élelmiszerből, a tünetek annál hevesebbek, ami azt jelenti, hogy adott esetben kis mennyiséget simán el lehet fogyasztani gond nélkül. A laktózérzékenyek például nem biztos, hogy le kell mondjanak a sajtokról vagy joghurtokról, ha csak kisebb mennyiségben fogyasztják azokat, de akár még a kávéba is tehetnek sima tejet. Ugyanez az ételallergiánál nem képzelhető el, ott azonnal jön az immunválasz.

Jóval súlyosabb, ám annál rejtelmesebb a belek gyulladásos megbetegedése, a Chron-betegség. A lakosság elenyésző hányadát érinti ez a betegség, ám a tünetek annál kellemetlenebbek. A beteg adott bélszakasza krónikus gyulladásban van, ami komoly fájdalmat okoz. Hasonló a helyzet az irritábilis bélszindrómával, amely szervi eltérés nélküli betegség, vagyis nem is igazán tudják az orvosok, mi okozza.

A tünetek annál valósabbak: hol hasmenés, hol székrekedés, hol heves hasi fájdalom gyötri a beteget, és gyakorlatilag semmit sem lehet kezdeni vele. Ezek a betegségek nem végzetesek, ám a tudat, hogy évtizedekig kell együtt élni a kényelmetlen tünetekkel, nagyon megnehezítik a mindennapokat.

Szeretnéd tudni, hogy te mennyire vagy egészségtudatos?
Töltsd ki a kvíz tesztet és megtudod az eredményed!

"Az emésztőrendszert persze nemcsak a béltraktus alkotja. Kevesen gondolnak bele, de a száj is az emésztőrendszer része, vagyis a szájápolással is sokat tehetünk testünk egészségéért."

Ebben azonban Magyarország dermesztően rosszul teljesít. A felnőtt lakosság mindössze 19 százalékának van meg az összes saját foga – az EU átlaga 40 százalék feletti az Eurobarométer adatai szerint – ez borzasztóan rossz arány.

A fogágybetegségben szenvedők aránya pedig még rosszabb: a lakosság 80-90 százaléka érintett valamilyen parodontális betegségben, ami lehet enyhe fokú gyulladás az el nem távolított fogkő miatt, de akár súlyos fogínygyulladás is, ami a fogak elvesztésével jár. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a fogbetegségek komoly hatással vannak a szervezet egészére, a fogágybetegségek akár súlyos szívbetegség kialakulásában is szerepet játszhatnak. Ha az íny folyamatos gyulladásban van, az az egész szerveztet megterheli, s végeredményben egyéb szervi elváltozást is okozhat.

Érdemes kivizsgáltatnunk magunkat

A legfontosabb, amit tehetünk, a kiegyensúlyozott, rostban gazdag táplálkozás, a rendszeres, alapos fogmosás és fogápolás. Fontos, hogy ha rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk – például étkezés után puffadás, hasfájás, hasmenés – vizsgáltassuk ki, mi az oka. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a probléma rendszeresen előfordul.

A rendszeres vagy szűnni nem akaró panaszok, a krónikus fájdalom mind komoly figyelmeztető jel. Fontos, hogy tudatosítsuk: nem kell együtt élni az életet megbénító tünetekkel. A gyors reagálás azért is elengedhetetlen, mert a béldaganatos megbetegedések hosszú idő után jutnak el a kritikus stádiumba. A problémákat, elváltozásokat időben felismerve teljesen meggyógyulhat a beteg, az elhanyagolt, nem kezelt elváltozások azonban idővel rákos daganatokká fejlődhetnek.

A gasztroenterológiai ultrahangra előfordul, hogy sokat kell várni, a gyorsított ultrahang-vizsgálat akár 20 ezer forint is lehet. A szimpla kivizsgálásra 38 napot kell várni, ez magánrendelésen egy hétre is rövidíthető, ennek ára azonban bőven meghaladhatja a 20 ezer forintot. A gasztroszkópia, kolonoszkópia pedig még ennél is sokkal többe kerül, a kettő együtt akár a 100 ezer forintot is jócskán átlépheti. A teljes csomag így több százezer forintra is rúghat, ha a beteg minél gyorsabb eredményt szeretne – ami akár az életét is megmentheti. Az allergiát érintő vizsgálatok esetében kérdés, megéri-e kivárni, amíg sorra kerül az ember – allergiavizsgálatra több mint 30 napot kell várni, vagy megéri-e a 10-15 ezer forintot a gyorsabb, magáneljárás.

Szeretnéd tudni, hogy te mennyire vagy egészségtudatos?
Töltsd ki a kvíz tesztet és megtudod az eredményed!