A listát az októberi
magazinunkban találod!
Megnézem

Az év legnagyobb kiszállói

Az elmúlt év legnagyobb kiszállói között az élelmiszeripar volt a sláger, magyarokkal az élen: a már régóta elkerülhetetlen piaci konszolidáció éllovasai a hazai nagyvállalatok voltak.

Öszeállította: Sándor Krisztián

Közreműködött: Zsiborás Gergő


Módszertan
×

Szkaliczki és Társai Műanyagfeldolgozó

Műanyagipar
Vevő: Nefab Group (svéd)
Becsült érték: 3,9 milliárd Ft
Az 1997-ben alapított orosházi cég meghatározó szereplő a műanyag-feldolgozásban, vákuumformázott termékeinek jelentős részét az autóipar és beszállítói veszik, így az elmúlt évek növekedésében nagy szerepet játszott a szektor felfutása.

Módszertan
×

A listában azokat az üzleteket vettük végig, ahol magyar tulajdonosok szálltak ki az általuk alapított, tulajdonolt cégből. Ahol volt nyilvánosan elérhető adat az értékesítésről, ott azt tüntettük fel (vételár), ahol nem, ott magunk becsültük meg, ahol lehetett, a konszolidált adatokat használtuk fel. A termelőcégeknél EBITDA-alapon, iparági szorzót használva értékeltünk, az így kapott összeget korrigáltuk a cégben lévő pénzeszközökkel és a hosszú lejáratú hitelekkel. A pénzügyi és ingatlanos cégeknél a társaságokban felhalmozott eszközökből indultunk ki.

Az értékeléseket a Forbes szerkesztősége készítette nyilvánosan elérhető adatok alapján. A nagy üzletek összegyűjtésében a CapitalIQ, a MergerMarket, a Thomson Reuters és a Zephyr adatbázisokat használtuk fel, az összeállításban a KPMG és a Concorde MB Partners volt segítségünkre. Az egyes társaságok felértékelésében a Concorde MB Partners munkatársai segítettek. A 2019. szeptember 1. és 2020. szeptember 21. között nyélbe ütött tranzakciókat vizsgáltuk.

A lista mellett M&A piaci körkép és az idei várakozások a legfrissebb, októberi Forbesban!