A listát az októberi
magazinunkban találod!
Megnézem

Az év legnagyobb kiszállói

Az elmúlt év legnagyobb kiszállói között az élelmiszeripar volt a sláger, magyarokkal az élen: a már régóta elkerülhetetlen piaci konszolidáció éllovasai a hazai nagyvállalatok voltak.

Öszeállította: Sándor Krisztián

Közreműködött: Zsiborás Gergő


Módszertan
×

Envirotis Holding Zrt.

Hulladékkezelés
Vevő: Status Next Környezetvédelmi Magántőkealap, Mészáros csoport
Becsült érték: 6,3 milliárd Ft (eszközalapon)
A hulladékkezeléssel foglalkozó cégcsoport története 1990-ig nyúlik vissza, galvániszap-feldolgozással kezdték, majd terjesztették ki a tevékenységüket veszélyeshulladék-kezeléssel, kármentéssel, de hozzájuk tartozik a fűzfői hulladékégető is, aminek engedélyét a kormány idén februárban hosszabbította meg. Ahogy arról már áprilisban is beszámoltunk, a Mészáros Csoportnál már évek óta figyelték a hulladékkezelő szektort.

Módszertan
×

A listában azokat az üzleteket vettük végig, ahol magyar tulajdonosok szálltak ki az általuk alapított, tulajdonolt cégből. Ahol volt nyilvánosan elérhető adat az értékesítésről, ott azt tüntettük fel (vételár), ahol nem, ott magunk becsültük meg, ahol lehetett, a konszolidált adatokat használtuk fel. A termelőcégeknél EBITDA-alapon, iparági szorzót használva értékeltünk, az így kapott összeget korrigáltuk a cégben lévő pénzeszközökkel és a hosszú lejáratú hitelekkel. A pénzügyi és ingatlanos cégeknél a társaságokban felhalmozott eszközökből indultunk ki.

Az értékeléseket a Forbes szerkesztősége készítette nyilvánosan elérhető adatok alapján. A nagy üzletek összegyűjtésében a CapitalIQ, a MergerMarket, a Thomson Reuters és a Zephyr adatbázisokat használtuk fel, az összeállításban a KPMG és a Concorde MB Partners volt segítségünkre. Az egyes társaságok felértékelésében a Concorde MB Partners munkatársai segítettek. A 2019. szeptember 1. és 2020. szeptember 21. között nyélbe ütött tranzakciókat vizsgáltuk.

A lista mellett M&A piaci körkép és az idei várakozások a legfrissebb, októberi Forbesban!