2020 legnagyobb ingatlanberuházásai
2020 legnagyobb ingatlanberuházásai
A magyar építőiparba ömlik a pénz, ezt még a koronavírus sem tudja befolyásolni. Sportcsarnokok, múzeumok, irodaházak, plázák, logisztikai központok és méretes lakóparkok épülnek – nem csak Budapesten. Van köztük jó pár állami beruházás nagyvonalú és folyamatosan emelkedő költségvetéssel, van néhány építészetileg is izgalmas és látványos projekt nemzetközi vagy nemzetközileg is elismert magyar sztárépítészekkel, valamint néhány régről ismert emblematikus épület, ami néhány éven belül teljesen új köntöst és funkciót kap. Az elérhető és beszerezhető adatok alapján a legnagyobb volumenű és már folyamatban lévő magyarországi ingatlanberuházások egyenként is tízmilliárdokba kerülnek – mutatjuk 2020 húsz legnagyobb építkezését.
Írta és összeállította: Szedlák Ádám
Szerkesztette: Fekete Emese

Fűnyíróelv helyett value engineering

Az elmúlt években látványosan megdrágultak az ingatlanfejlesztések, amit nem lehet már a bérleti díjak emelésével kompenzálni. Ez felértékelte a költségmenedzsment fontosságát, ami a 3E International Kft. mérnöki szolgáltatási portfóliójának kezdettől a része volt.

A value engineering nem egyszerűen spórolást jelent, hanem a projekt költségvetés folyamatos kontrollját, olyan megoldások alkalmazásával, amelyekkel megúszható a költségek elszabadulása, és a fűnyíróelv-szerű, minőség rovására menő megszorítások bevezetése. „Ha nincs ott a kontroll már a tervezési folyamatnál, akkor később már csak igen nagy áldozatok árán lehet helyreállítani a műszaki tartalom és a költségvetés egyensúlyát. Ezért már az elejétől, a megfelelő mélységben kielemezve, kidolgozva minden részletet őrködünk a projekt egységén. Ésszerűbb, jobb alternatívákra teszünk javaslatokat, amivel egyébként sok esetben a díjazásunk többszörösét tudjuk megspórolni az ügyfélnek. Olyan megoldásokat ajánlunk a beruházónak, amelyek költséghatékonyabbak.” – állítja Korintus Balázs ügyvezető.

A 3E International költségszakértői szolgáltatása reagál a beruházók aktuális problémáira is, mint a 2021 januárjában életbe lépő uniós környezetvédelmi szabályozások vonzatai, vagy a koronavírus járvány gazdasági hatásai, amelyeknek felmérésére külön krízis analízist is alkalmaznak.

1+ milliárd
eurót meghaladja projektjeink összértéke
2+ millió m2
megépített alapterület
15+ év
tapasztalat
Bővebben