Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna kitalálni – tavaly már nehéz lett volna bármi mást jósolni. Inkább úgy, hogy 2000-ben (vagy a fiatalabbak kedvéért 2010-ben) 2020 a távoli jövőnek tűnt, és a szimbolikus szám miatt a nagybetűs jövőt testesítette meg. Így ha engem megkérdeznek a pesti Astorián, ahol egy emlékezetes, 2000-be átlépő egyetemistaszilvesztert töltöttem (miközben Orbán Viktor még a polgári Magyarországot igyekezett felépíteni), biztos azt mondom, hogy 2020-ra feltalálják a hajlékony, papírpótló elektronikus olvasót, és a nyomtatott lapoknak annyi. Magyarország leggazdagabb embere pedig, gondoltam volna akkor, egy évfolyamtársam lesz. 

Az igaz, hogy az okostelefonok pár lapot kivégeztek, tehát voltaképpen zsebünkben az elektronikus papír, de (még) nem hajlékony. Egy-egy évfolyamtársam befutott, és van a generációmban is Forbes-címlapos. De ettől még 2020 nagy magyar valósága, hogy Orbán Viktor, amikor másodszor is esélyt kapott, hogy felépítse a polgári Magyarországot, inkább jól elmélyedt a magyar történelemben, illetve politikai tapasztalataiban, és kialakított egy biztos stratégiát arra, hogy hatalmon maradjon. Arra ő sem számított, hogy Simicska Lajosnak ez nem fog tetszeni, de nem akadt fenn a dolgon, alkalmazkodott az új körülményekhez.   

A listával kapcsolatban – így 2020-ban – időszerű átismételni pár alapinformációt. A becsült vagyon nem folyószámlán pihenő készpénz. Értsd: a felsorolt, nem ritkán deres halántékú uraknak (és a két nőnek, illetve a felbukkanó fiatalabbaknak) nincs ennyi pénzük. Legtöbbször inkább ez az állítás igaz: ha minden cégüket eladnák, és lenne, aki megveszi, becslésünk szerint ennyit pénzt kapnának értük. Fontos még (leginkább a listatagoknak, barátaiknak és ellenségeiknek írom), hogy a becsléseket transzparensen készítjük, az amerikai szerkesztőségtől kapott módszertan alapján. Kérésre, nyomásra senkit sem teszünk fel a listára, és nem veszünk le a róla. Még a becsült vagyon mértékét sem változtatjuk meg. Ha valaki a módszertanon belül értelmezhető érvekkel és tényekkel alá tudja támasztani állítását, azt figyelembe vesszük. 

Mire számítsunk ezek után 2040-re? Arra ne, amit a legtöbben jósolnak, és az is biztos, hogy pár váratlan esemény is alakítja majd a jövőt. Ilyenkor azok lesznek előnyben, akik nem a csodát várták, nem a körülményekre panaszkodtak, hanem találtak (kerestek) egy célt, akartak valamit maguktól és az élettől, és elkezdtek dolgozni érte. Akik mertek kockáztatni, belevágni, bukni. Akik hittek valamiben. 

Én abban hiszek, hogy Forbes-gazdaglista 2040-ben is lesz, és rajta olyan magyarok nevét is olvassuk majd, akik bátran néztek a jövőbe. 

Oszd meg!